Utolsó frissítés: Szerző:

Neked van már buyer personád?

Sok kezdő vállalkozás esik abba a hibába, hogy nem vagy nem jól határozza meg a célcsoportját, pedig hatékonyan értékesíteni nem lehet enélkül. Te is tudod, hogy nem lehet mindenki az ügyfeled, a vásárlód.

Ahhoz, hogy sikeres legyél, először is létre kell hozni egy buyer personát, azaz egy képzeletbeli ideális vevőt. Ennek mikéntjéről olvashatsz a cikkben.

A buyer persona fogalma

A buyer persona angol kifejezés, de magyar elnevezése nemigazán létezik, ezért ezt használják a szakemberek is az egymás közötti kommunikációban.

A buyer persona egy elképzelt alak, „az ideális vásárlói személyiség”, aki pontosan a te termékedet, szolgáltatásodat szeretné. A tökéletes ügyfél, megrendelő, akinek jól ismered minden adatát, jellemzőjét.

A valóságban persze nem létezik ilyen személy, a buyer persona a célcsoportod egy jellemző tagja, akinek tulajdonságait felhasználhatod arra, hogy jobban meghatározd a vállalatod marketingstratégiáját és kommunikációját.

A buyer persona létrehozása igényel némi időt és utánajárást, de megéri a befektetett energiát, hiszen ezután hatékonyabban tudsz majd értékesíteni, legyen szó kézzel fogható termékről vagy bármilyen szolgáltatásról.

Vizsgáljuk meg, mit kell tenni ahhoz, hogy elkészítsd a céged ideális vásárlójának, sőt vásárlóinak a portréját, merthogy sokszor nem csak egy buyer persona létezik. Lássuk a részleteket!

Milyen adatok szükségesek a buyer persona létrehozásához?

Amikor webáruházat indítasz vagy egy szolgáltatásod népszerűsítése érdekében saját honlapot készíttetsz, akkor nagyjából ismerned kell a célcsoportodat. Egyszerűbb a helyzet, ha már egy ideje vannak vásárlóid, de a kezdő vállalkozások esetében is célszerű a konkrét célcsoport meghatározása.

Például: 40 éven felüli férfiak. Jó, ha minél tovább tudod szűkíteni a meghatározást, például: 40 éven felüli diplomás férfiak; 40 éven felüli, nagyvárosban élő diplomás férfiak; sőt: 40 éven felüli, nagyvárosban élő diplomás férfiak, akik évente egyszer külföldön nyaralnak.

Mivel a célcsoportot több ember alkotja, nehezebb kommunikálni feléjük olyat, ami mindenkinek felkelti a figyelmét. Ezért kell kiemelni közülük egy képzeletbeli tipikus személyt, és a marketingkommunikáció során neki címezni az üzeneteket.

Milyen adatokkal érdemes dolgozni?

  • Demográfiai adatok: Például nem, kor, lakhely, családi állapot, iskolai végzettség, jövedelem
  • Tudnivalók a munkájáról: Hol dolgozik? Beosztott vagy vállalkozó? Hol tart a ranglétrán? Szereti-e, amit csinál vagy váltana már? Van-e kiegészítő tevékenysége?
  • Magánéleti információk: Idetartozik a hobbi, a nyaralási szokások, a családi hétvégék eltöltésének módja stb.
  • Médiafogyasztás: Honnan szerzi az információkat? Mely csatornákat kedveli leginkább?
  • Félelmei és vágyai: Ezeket is érdemes összegyűjteni minél részletesebben. Mi motiválja, mitől tart? Mi az, ami számára nagyon fontos? Tegyük fel, hogy az előbb említett képzeletbeli buyer persona számára nagyon fontos, hogy minden évben külföldön nyaralhasson a családjával, ezért hajlandó nagyobb összeget is fizetni. Ez az információ is befolyásolhatja, hogyan fogunk neki ajánlatot küldeni.

Mit kell tenni pontosan a buyer persona létrehozásához?

Az első dolog: alaposan átgondolni a fentebb írt szempontokat és ezeket leírni egy lapra. Érdemes további információkat gyűjteni a profil kialakításához a Facebook-oldalad és weblapod statisztikai adataiból is (például a Google Analytics és Facebook Pixel segítségével nyert adatokkal.)

Fontos, hogy más kollégáidat (ügyfélszolgálat, marketing, sales területén dolgozók) is megkérdezd, nekik mi a véleményük, mert ők új nézőpontot adhatnak a kutatáshoz. Ha teheted, készíts néhány korábbi vásárlóddal interjút, ez is nagyon hasznos lehet.

Ha valóban úgy érzed, hogy mindent leírtál a buyer personádról, adj neki nevet, válassz neki fényképet is. Gondolj rá valóban úgy, mint egy létező személyre! Egy A/4-es lapon rendszerezd a jellemzőit, tulajdonságait és ez legyen átlátható.

Ezután pedig küldd el a dokumentumot vállalatod munkatársainak, akik szintén fel tudják majd használni munkájuk során az ideális vevőről alkotott képet. Célzottabban tudsz majd hirdetni, személyre szólóbb lesz a blogcikked és az ügyfélszolgálat is hatékonyabban tudja megoldani az esetleges problémákat.

A buyer persona létrehozása kis- és középvállalatok számára is ugyanolyan fontos, hiszen az online marketing nagyrészt ezen alapszik.

Ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, keress minket bátran: a CoderWeb csapata az egyéni honlap elkészítésén túl a Google- és Facebook-hirdetések kezelésében, valamint a hírlevélírásban is tud segíteni.

Címkék

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2020. április 24.

A visszafordulási arány egy weboldal esetében olyan fogalom, ami sokak számára elsőre rémisztően hangzik. Ha megtanuljuk azonban felmérni és kezelni, megértjük az okait, nem lesz más, mint egy statisztikai adat, amit saját hasznunkra fordíthatunk és profitálhatunk belőle.

2019. február 06.

Keresőoptimalizálási hibákba nagyon könnyű belefutni, kijavítani viszont annál nehezebb őket. Ha az oldalunk felépítése és tartalomgyártás során odafigyelünk egy-két alapvető dologra, akkor ezeknek a problémáknak a nagy része könnyedén elkerülhető. Most megmutatjuk a három leggyakrabban előforduló hibát, ami weboldalunk forgalmának szempontjából akár végzetes is lehet.

Népszerű bejegyzések