Utolsó frissítés: Szerző:

Jogtiszta fotók a honlapodra? - 9 szuper ingyenes oldal

A jó szöveges tartalom fontos, azonban önmagában nem mindig elég. Az illusztráció központi szerepet játszik a webes megjelenésben, és fontos, hogy bejegyzéseink mellé olyan képeket válasszunk, melyek felkeltik látogatóink érdeklődését.

Még ennél is fontosabb azonban az, hogy az illusztrációként választott fotók jogtiszta forrásból származzanak. Ellenkező esetben ugyanis komoly problémákba ütközhetünk.

Az engedély nélkül használt képek tiltást és büntetést vonhatnak maguk után, ez pedig nem csak anyagi szempontból kellemetlen, de lényegesen csökkenti vállalkozásunk megbízhatóságát.

Nem minden drága, ami minőségi

Manapság már rengeteg olyan forrást találhatunk az interneten, ahol egy bizonyos összeg ellenében végtelen mennyiségű, szabadon használható fotót tölthetünk le. Sőt, ingyenes alternatívák is léteznek arra az esetre, ha nem tudunk, vagy nem szeretnénk arra költeni, hogy megtaláljuk a bejegyzéseinnkhez megfelelő illusztrációt.

Most mutatunk öt olyan oldalt, ahol melyek segítségével egy forintot sem kell fizetned azért, hogy feldobhatod szöveges tartalmaid!

Negative Space

A Negative Space hetente kínál új, szerzői jogi megkötések nélkül használható fotókat letöltésre. Ez azt jelenti, hogy az itt található képeket bármilyen tetszőleges célra, illusztrációként, vagy akár reklámanyagként is felhasználhatod.

Az oldalon a stock fotókat külön témákra bontva találhatod meg, illetve a keresősáv segítségével célirányosan is rákereshetsz egy-egy tetszőleges kulcsszóra. A fotók közül méret, valamint színösszeállítás szerint is válogathatsz.

Death to Stock

A Death to Stock különleges oldal, melynek célja, hogy leszámoljon a túlzottan gyakran használt stock fotók által okozott repetitív szürkeséggel, és érdekes, egyedi dolgokkal dobja fel a piacot. Az oldal kizárólag fotóművészek és grafikusok munkáival dolgozik, és olyan illusztrációkat találhatunk rajta, melyek máshol nem elérhetők.

Az oldalt ingyenesen kipróbálhatod, ha pedig fizetős ügyfélként regisztrálsz, biztos lehetsz abban, hogy a pénzed jó helyre kerül. A Death to Stock ugyanis a kifizetett havidíjból jóval nagyobb százalékot biztosít a regisztrált alkotóknak, mint a legtöbb, hasonló üzleti modell alapján működő gyűjtőoldal.

Kaboom Pics

A Kaboom Pics kiváló minőségű ingyenes fényképek széles választékát kínálja, olyan kategóriákban, mint az építészet, a divat, az ételek, tájképek és még sok minden egyéb.

A letöltött fényképek akár kereskedelmi célokra is felhasználhatók, azonban fontos, hogy nem adhatók el és saját oldalról nem terjeszthetők tovább.

New Old Stock

Egy különleges oldal a régi, fekete-fehér fotók szerelmeseinek. A New Old Stock kizárólag olyan múltszázad béli fotókat tartalmaz, melyek minden szerzői jogtól mentesek, és ingyenesen használhatók akár illusztrációként, akár kereskedelmi célokra.

Még azoknak is érdemes lehet rá egy pillantást vetni, akik nem szöveges tartalmaik mellé keresnek tetszetős illusztrációt, egyszerűen csak szeretnek különleges, régi fényképeket nézegetni.

Pexels

A Pexels afféle gyűjtőoldal, melynek készítői kizárólag a legjobb, minőségi képeket válogatják össze a különböző, ingyenesen elérhető galériákból. Ezáltal biztosítva azt, hogy regisztráció után csakis a legjobb fotókból válogathass.

Kulcsszavak használatával könnyen és gyorsan kereshető, ha pedig nem célirányosan használod, akkor a böngészést a különböző témák sokasága segíti. A megszokott topikok mellett színvilág, hangulat, és életstílus szerint válogatott képekkel is találkozhatsz a Pexels galériájában.

Az oldalon található összes fotó a Creative Commons Zero licenc alá esik, ami azt jelenti, hogy személyes és kereskedelmi felhasználásuk is ingyenes, és nincs külön szerzői engedélyhez sem kötve.

Wunderstock

A Wunderstock egy viszonylag új ingyenes fotókönyvtár, ami a szabad felhasználású képeket gyűjti össze, valamint további találatokat biztosít a Flickr rendszeréből.
Elérhető már magyar nyelven is, viszont mi ezt még döcögősnek érezzük, így azt ajánljuk hogy továbbra is érdemes angolul keresni a nekünk megfelelő képeket.

A képeknél a licenc információk is megtekinthetőek, és szűrhetőek, mint például ha forrásmegjelölés szükséges a felhasználás során, vagy nem használható kereskedelmi célra,
ez így nagyon hasznos funkció, mindenki megtalálhatja a felhasználási területéhez megfelelő képet.

A weboldal teljesen ingyenes, de önkéntes hozzájárulást szívesen fogadnak.

Unsplash.com

Az Unsplash.com egy olyan webhely, amely nagy felbontású képek gyűjteményét kínálja, amelyek ingyenesen letölthetők és felhasználhatók személyes vagy kereskedelmi projektekhez.
Rengeteg kategória található melyeket böngészve többféle felbontásban találjuk meg a számunkra megfelelő képeket ingyenesen.

Az oldalon található képekhez egy fotós közösség hozzájárult, az oldal felhasználóbarát felülete pedig megkönnyíti a böngészést és a tökéletes kép megtalálását bármely projekthez.
A képek az Unsplash licenc alatt vannak, ami lehetővé teszi a képek szabad felhasználását forrásmegjelölés nélkül, és kevés korlátozással.

FreeImages.com

A FreeImages.com egy ingyenes képmegosztó oldal, ahol felhasználók tölthetnek fel és oszthatnak meg képeiket másokkal.
Az oldalon a képek hatalmas választéka tárul elénk, beleértve a tájképeket, épületeket, természeti látványosságokat, állatokat és emberi arcokat is.

A weboldal használata ingyenes, de néhány kép csak akkor érhető el, ha a felhasználó előfizet a prémium szolgáltatásra.

StockSnap.io

A StockSnap.io egy ingyenes stock photo weboldal, amely rengeteg, magas minőségű jogtiszta képet kínál felhasználói számára.
Szerényebb választék található ezen a weboldalon, de itt is rátalálhatsz a neked szükséges fényképekre és stock fotókra ingyenesen, legtöbbször megfelelő felbontásban.
A képek közül a legtöbb szabadon felhasználhatóak, másokat pedig a Creative Commons licenc alatt érhetünk el.

Az weboldalon a kép letöltés ingyenes, de a felhasználóknak lehetőségük van támogatni az oldalt adományokkal.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2018. november 13.

A legtöbb lojális látogató szívéhez a vizuális megjelenésen keresztül vezet az út. Azonban érdemes tudni, hogy néha egy első látásra tökéletesnek tűnő weboldal is hagyhat némi kívánnivalót maga után. Hogy miért? Ennek több apró, ám fontos oka is lehet. Mi ezek közül mutatjuk most meg neked a három leggyakoribbat.

2024. január 22.

Egy webáruház indítása sokak fejében megfordul, ám a tettek mezejére kevesen lépnek. Ha te is azok közé tartozol, akik szeretnék kiegészíteni jövedelmüket egy webshop üzemeltetésével, esetleg főtevékenységként kívánsz kereskedni, de még nem tudod, hogyan kezdj hozzá, akkor a cikkünk neked szól. Nézzük, mik a sikerhez vezető út első lépései!

Népszerű bejegyzések