Utolsó frissítés: Szerző:

A leggyakoribb tévhitek a weboldal tervezéssel kapcsolatban

Egy saját weboldal tervezése egyszerű feladat. Elég, ha jól néz ki, és máris özönleni fognak a látogatók! Vagy mégsem?

Sajnos a webdesign olyan szakma, mellyel kapcsolatban rengeteg tévhit él az emberek fejében. Ezek közül hoztunk el most néhányat annak reményében, hogy némileg sikerül eloszlatni a jó weboldal fogalmával kapcsolatos, káros tévhiteket.

Minél díszesebb, annál jobb

Sokan még mindig abban a hitben élnek, hogy egy felesleges tartalommal telezsúfolt weblap hasznos lehet a véletlenül odatévedő látogatók számára. Hogy céges weboldalunkon feltétlenül szükség van a pontos idő, az aktuális időjárás, vagy a dollár árfolyamának megjelenítésére.

A kétezres évek elején talán menőnek számított egy multimédiás tartalmakkal, animációkkal, videókkal és hangeffektekkel telezsúfolt oldal, azonban mára a helyzet jelentősen megváltozott.

Az elmúlt évek tapasztalatai ugyanis azt igazolják, hogy egy üzleti weboldal esetében sokkal megnyerőbb a letisztult, elegáns megjelenés. Ez általában valódi minőséget és profizmust sugall a látogatók számára, arról nem is beszélve, hogy egy minimalista honlap sokkal egyszerűbben átlátható és navigálható, mint egy felesleges tartalommal és illusztrációkkal telezsúfolt site.

A kevesebb tehát néha több, hallgassunk a tapasztalt designerekre!

A megjelenés a lényeg

Egy jó weboldal legfőbb ismérve az, hogy jól mutat, hiszen az első benyomás, ami az újonnan érkező látogatót éri. Nemde? Nos, ez ilyen formában sajnos hatalmas tévedés!

A megjelenés persze valóban fontos, azonban mit sem ér abban az esetben, ha a motorháztető alatt nem megfelelően működnek a dolgok. A nem megfelelő navigáció, a funkcionalitási hibák nem csak a honlapunkra tévedő látogatókat riaszthatják el, de erősen hozzájárulnak ahhoz is, hogy oldalunk a nagy keresőmotorok találati listáinak rangsorán lekerüljön az első oldalról, vagy akár meg se jelenjen a találatok közt.

A jó webdesign-nak tehát legalább annyira része a felhasználói élmény és a usability, mint maga a megjelenés. Hacsak nem fontosabb.

Ha a számítógépemen jól mutat, mindenhol jól mutat

Olyan korban élünk, mikor az emberek az okostelefonjaikkal kelnek és fekszenek. tabletekkel utaznak a villamoson, és séta közben is különböző kütyüiket nyomkodják. Manapság éppen ezért a felhasználóknak csak egy bizonyos százalékát teszi ki azok száma, akik asztali gépről vagy laptopról interneteznek.

Éppen ezért fontos, hogy weboldalunk minden esetben úgy tervezzük, hogy megjelenése hatékonyan alkalmazkodjon a különböző eszközök képernyőméreteihez. A reszponzív design gyakorlatilag olyan elvárás, melyen, ha spórolni próbálunk, rengeteg aktív látogatót, feliratkozót vagy vásárlót veszíthetünk.

A saját weboldal tervezése egyszerű feladat

Az egyik legnagyobb tévhit a felhasználók körében az, hogy egy igazán igényes üzleti oldal gyorsan, egyszerűen, és legfőképp ingyen előállítható. Ha te is így gondolod, sajnos ki kell, hogy ábrándítsunk.

Egy igazán sikeres, minőségi weboldal felépítése komoly, összetett munkát igényel, melyen általában nem csak egy ember, hanem egy komplett, szakértőkből álló csapat dolgozik. Pláne abban az esetben, ha olyan, speciális funkciókkal kell ellátni a honlapot, mely az ingyenes keretrendszerek bővítményeivel és widget-eivel nem váltható ki.

Manapság persze rengeteg lehetőség akad saját honlap késztésére, fejlesztői tudás nélkül, ingyenesen, vagy minimális összegért cserébe. Ezekről a megoldásokról azonban érdemes tudni, hogy kevésbé biztonságosak, és használatuk során kevésbé engedhetjük szabadjára kreativitásunkat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2021. július 31.

A Google már 2016 óta nem közölt hivatalos adatokat arra vonatkozóan, pontosan mennyi keresést is hajtanak végre a motorjai. Egy fontos kutatásra találtunk a minap, amiben azt vizsgálták, vajon mennyi lehet a Google keresések száma naponta, másodpercenként és ebből kalkulálva évente. Kattints a részletekért!

2022. június 17.

Amikor a vállalkozásod számára létrehozol egy weboldalt, vagy éppen frissíted a meglévő honlapot, akkor számos szempontot figyelembe kell venni. Ezek közé tartozik a dizájn, az információk tartalma, vagy éppen az egyediség. Az alábbiakban megnézzük, hogy miért érdemes figyelmet fordítani az interaktív weboldal kialakítására, milyen előnyöket biztosíthat a vállalkozásunknak.

Népszerű bejegyzések