Utolsó frissítés: Szerző:

Milyen vizuális eszközöket használhatsz tartalmaid illusztrálására?

Egy igazán jó weboldalt három dologról lehet felismerni: az esztétikus megjelenésről, a tökéletes funkcionalitásról, nem utolsó sorban pedig a látogatók számára kínált, egyedi és érdekes tartalomról. Az utóbbi azonban mit sem ér a megfelelő minőségű illusztrációk nélkül.

Ilyenkor elsőként a fotók jutnak eszünkbe, azonban érdemes tudni, hogy ha honlapunkra szeretnénk ütős kontentet gyártani, ma már rengeteg, különböző fajta illusztrációs megoldás közül válogathatunk.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a lehetőségeket, és bemutatjuk azt, mire érdemes ezek használata során odafigyelnünk!

Fotók és grafikák

Cikkeink illusztrálásának egyik legegyszerűbb és leginkább elterjedt módja a jó minőségű fotók és grafikus illusztrációk használata. Egy jól elkapott fotó, egy igényes digitális grafika, vagy épp egy figyelemfelkeltő infografika képes lehet feldobni akár a legszárazabb tartalmat is.

A megfelelő illusztráció kiválasztása során azonban akad pár dolog, amire kivétel nélkül minden esetben oda kell figyelnünk.Az egyik, hogy kizárólag olyan képet használjunk, mely jogtiszta forrásból származik. Ez lehet egy általunk készített fotó vagy digitális grafika, de lehet akár egy stock fotó oldalról megvásárolt kép is.

A lényeg, hogy sose használjunk az interneten talált képet, ez ugyanis szerzői jogsértéshez vezethet, mely a büntetés mellett oldalunk megbízhatóságának csökkenésével is együtt jár.

A másik fontos dolog, hogy olyan illusztrációt válasszunk, mely nem csak tartalmunk témájához, de oldalunk vizuális megjelenéséhez is illik.

Egy komoly, kizárólag hivatalos fotókkal működő üzleti weboldalon nagyon rosszul mutathat egy jópofa digitális grafika, míg egy lazább, fiatalosabb weboldalon egy láthatóan beállított stock fotó látványosan rombolhatja az összképet.

Végül pedig érdemes azt is megemlíteni, hogy figyeljünk a képek minőségére is. Ne használjunk túl nagy felbontású illusztrációkat, hiszen azok csökkentik weboldalunk betöltési sebességét, de óvakodjunk a túlzottan kicsi, rossz minőségű képektől is.

Animáció

Az egyszerű képek mellett már lehetőségünk van arra, hogy tartalmainkat mozgó illusztrációkkal lássuk el. Ennek egyik legegyszerűbb módja az animált GIF fájlok használata, de akár rövid videó részleteket is beilleszthetünk egy-egy posztba.

Itt a fotókhoz és grafikákhoz hasonlóan figyelnünk kell a minőségre és az összképre, hiszen egy animációkkal túlzsúfolt oldal egyrészt riasztó lehet a látogatók számára, másrészt a betöltési sebesség szempontjából sem épp ideális.

Abban az esetben, ha nem GIF-eket, hanem videókat szeretnénk használni, ügyelnünk kell a beágyazott anyagok hosszára is. A videós illusztráció ne legyen túl hosszú, elég, ha pár másodpercben gondolkodunk. Elvégre szöveges tartalom animációval történő illusztrálásáról, nem pedig videós kontentről beszélünk.

Abban az esetben persze, ha a téma megkívánja, hosszabb, hanggal ellátott videókat is alkalmazhatunk, azonban ezeket már érdemes a tartalom szerves része, és nem pedig egyszerű illusztrációként kezelnünk.

Tipogárfia

Gondoltad volna, hogy konkrét ábrák használata nélkül is tökéletes illusztrációkat készíthetünk? A betűk kreatív felhasználása ugyanis önmagában képes olyan esztétikus egészet alkotni, melyet grafikai elemként is kezelhetünk.

A tipográfia ugyanis nem csak a betűk tudománya, de egyfajta művészeti ág is egyben. A megfelelő betűtípus, a tökéletes szín és némi szépérzék pedig csodákra képes, és egészen gyönyörű illusztráció születhet csupán néhány jól megválasztott, egyszerű betűből is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2021. november 08.

Itt az idő felkészülni a 2021-es Black Friday kampányra. Kell ez neked egyáltalán? Hogyan készülj fel rá? Mi legyen az ajánlat? A CoderWeb Black Friday kisokosával minden kihagyhatatlan lépésre felkészítünk.

2020. április 10.

A linkek keresőoptimalizálási szempontból továbbra is a legfontosabb besorolási tényezők egyikét jelentik. Az, hogy honlapunkon milyen hivatkozásokat használunk, illetve milyen más oldalak hivatkoznak ránk, jelentősen befolyásolhatja helyezésünket a keresőmotorok találati listáján.

Népszerű bejegyzések