Utolsó frissítés: Szerző:

Mi az akadálymentes honlap és miért van szükség rájuk?

A fogyatékkal élő felhasználók számára könnyítést jelent, ha akadálymentes a weboldal, amelyet böngésznek. Azonban nemcsak nekik, hanem például sok esetben az idősebbeknek is hasznos, ha a honlapot úgy építjük fel, hogy annak tartalmához ők is hozzáférjenek. Ehhez mutatunk most hasznos eszközöket, tippeket.

A honlap akadálymentesítése

Az akadálymentesítés az internet világában is ugyanúgy működik, mint a való életben: elsősorban a fogyatékkal élő felhasználók számára nyújt ez a lehetőség könnyebbséget. A fogyatékosság típusától és mértékétől függően különböző módszerek vannak arra, hogy egy honlapot akadálymentessé tegyünk.

Ez nem csupán marketingeszköz, hanem törvényi kötelezettség is a közérdekű adatok elektronikus közzétételére szolgáló honlapok esetében. A 305/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 5. szakaszában ez olvasható: „A közzétételre szolgáló honlapot úgy kell kialakítani, hogy az a széles körben elterjedt, valamint a vakok és gyengénlátók által széles körben használt eszközökkel is olvasható legyen.”

Azonban saját honlap készítésénél is érdemes figyelembe venni az előírásokat, hogy a felhasználókat segítsük az információk megszerzésében.

Alapvetően 3 csoportra kell különösen tekintettel lennünk, ha akadálymentes honlapot szeretnénk:

  • látássérültek
  • hallássérültek
  • mozgáskorlátozottak

A weboldal kialakítása során érdemes olyan eszközökkel élni, amely segítheti e csoportok felhasználói élményben való részesülését.

A vakok és gyengénlátók, valamint a színtévesztők segítése

A látássérülés esetében is többféle fogyatékosságról beszélhetünk, ezek közül az egyik a vakság, a másik a gyengénlátás. De ide soroljuk azt is, amikor valaki nem látja a színeket megfelelően: színtévesztő vagy színvak.

A vak emberek nem tudják elolvasni a weblap tartalmát, nem tudják megnézni sem a képeket, sem a videókat. Számukra fontos, hogy olyan eszközök is rendelkezésre álljanak a böngészéshez, amelyek felolvassák a szöveget. Az úgynevezett képernyőolvasó programok a weblap forráskódját használják a szöveg hangzóvá tételéhez.

Ahhoz, hogy a felolvasás működjön, pár alapvető szabályt be kell tartanunk. Például készítsünk tájékoztató képleírásokat, mondjuk el egyértelműen, hogy mi látható a képen. A címsorokat sem elég félkövér betűkkel jelezni, hanem a megfelelő HTML-címkét kell használnunk a kódban. Ezért is fontos többek közt, hogy profi honlapkészítő csapatra bízd a megvalósítást!

A gyengén látó embereket segíti, ha a weboldal jól olvasható, kontrasztos. Akkor is élvezhető legyen a böngészés, ha az oldalt ki kell nagyítani: a pixelméretet úgy állítsuk be egy képnél, hogy az felnagyítva is jól érzékelhető legyen.

A színtévesztő, illetve színvak felhasználók örülnek, ha nemcsak a színekkel különböztetjük meg egymástól a fontos és kevésbé fontos információkat. Egy-egy ikonnal is jelölhetjük, mi az, ami lényeges az oldalon, illetve félkövér betűket is használhatunk erre.

A hallássérült embereket segítő lehetőségek

A siket emberek számára fontos, hogy a weboldalon található tartalmat szemléletessé tegyük. A videókat, animációkat mindenképpen feliratozzuk! Ha nem mi magunk készítettük el a mozgóképeket, akkor olyat válasszunk, amelynél található felirat.

Ez a megjelenítési mód nemcsak a siketek és nagyothalló emberek számára okozhat örömet. Sok esetben nincs lehetősége arra másoknak sem, hogy egy adott videót, kisfilmet, hangzó hirdetést megnézzenek, meghallgassanak: lehet, hogy éppen utaznak, esetleg alszik vagy tanul mellettük valaki, de a kismamák is sokszor lenémítják a telefonjukat altatás közben.

Jól látható tehát, hogy az akadálymentes weboldal nemcsak a fogyatékkal élők számára nyújt segítséget, hanem valamennyi ember számára. Ennek okán érdemes jól átgondolni, mivel tehetnénk erősebbé a felhasználói élményt.

Mozgáskorlátozott embereket segítő eszközök

Esetükben az egér vagy a billentyűzet használata okozhat nehézséget. Megterhelő lehet számukra, ha finommozgásokat kell végezni, például kis hely áll rendelkezésre ahhoz, hogy egy űrlapra bevigyék az adataikat.

Egy akadálymentes honlap akkor működik megfelelően, ha billentyűzettel is lehet rajta böngészni, nem szükséges hozzá az egér használata. Ez a mozgássérültek és a látássérültek számára is kielégítő megoldás.

Ha ki akarsz tűnni a tömegből, szeretnél elérni minél több felhasználót, hozz létre akadálymentes honlapot a CoderWeb csapatával! A weboldalad felújításában is tudunk segíteni, keress minket bátran!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2021. április 26.

Egy üzleti weboldal legfőbb célja, hogy hatékonyan vonzza be a látogatókat és aktív ügyfelekké alakítsa őket. Ahhoz azonban, hogy ez sikerüljön, a honlapnak kívül-belül rendben kell lennie. Megfelelő tartalmat kell szolgáltatnunk célközönségünk számára, mégpedig olyan formában, ami képes arra, hogy átadja szakmaiságunkat és segítsen a leendő ügyfelekkel történő bizalom kiépítésében.

2024. január 15.

A SWOT-elemzés egy nagyon hatékony technika arra, hogy felmérjük erősségeinket és gyengeségeinket, ezért a projektmenedzsment több területén is alkalmazzák. Nem szabad kihagyni a SWOT-analízis készítését akkor sem, amikor új vállalkozást indítunk. Lássuk a részleteket!

Népszerű bejegyzések