Utolsó frissítés: Szerző:

Milyen színeket használj a weboldaladon?

Miért fontosak a színek?

Mint köztudott, az emberek nagyon sokszor érzelmi alapon döntenek egy-egy vásárlás során. Hiába gondoljuk azt, hogy racionális oka van a választásunknak, a kutatások szerint igenis az érzelmeink befolyásolnak minket.

A színek pedig képesek érzelmeket kiváltani, s ebből kifolyólag hatnak a cselekedeteinkre. Ezért nem mindegy tehát, hogy egy-egy cég, vállalat, webáruház hogyan használja fel az arculati elemeket a kommunikációjában, milyen színeket, alakzatokat választ.

Számodra mit jelent a fehér szín? Valószínűleg ezek jutottak először eszedbe: tisztaság, nyugalom, átláthatóság, ártatlanság, új kezdetek. És a zöld? Szintén nyugalmat sugall, természetközeliséget, megbízhatóságot.

Nem véletlenül preferálják napjainkban ezt a két színt azok a vállalatok, amelyek számára fontos a környezettudatosság. Gondolj csak a Greenpeace civil természetvédelmi szervezetre!

A színek és jelentésük

Ahhoz, hogy ki tudd választani a vállalatod profiljához leginkább illeszkedő árnyalatokat, jó, ha tisztában vagy az egyes színek alapjelentéseivel.

Felsoroljuk azokat a kulcsszavakat, melyek kapcsolatba hozhatók a színekkel:

 • piros: szenvedély, erő, lendület, lázadás, harc, vér, hatalom, szerelem
 • narancssárga: egzotikum, optimizmus, életerő, energia, vidámság
 • citromsárga: optimizmus, melegség, boldogság, életszeretet, napfény, ragyogás
 • kék: biztonság, béke, nyugalom, stabilitás, víz, égbolt
 • zöld: természet, remény, megújulás, tavasz, siker, csend, gyógyulás
 • rózsaszín: baba, kislány, nőiesség, ártatlanság, játékosság, fiatalság
 • lila: elegancia, luxus, misztikusság, titokzatosság, spiritualitás, arrogancia
 • szürke: középszerűség, visszafogottság, rejtőzés, átlagosság
 • barna: föld, természetesség, megbízhatóság, ridegség
 • fekete: gyász, komolyság, pesszimizmus, hatalom, mélység, elegancia, kifinomultság
 • fehér: tisztaság, egészség, ártatlanság, egyszerűség

Néhány érdekesség és jó tanács a színekkel kapcsolatban

A színek hatását az emberre a pszichológia is régóta vizsgálja, a kapott eredményeket érdemes felhasználni a vevőkkel, ügyfelekkel való kommunikációs során is. Aki egy kicsit is tisztában van azzal, hogyan lehet befolyásolni az embereket – persze csak etikusan -, figyel arra is, hogy milyen színeket használjon a weboldalán.

A szakemberek azt javasolják, hogy 2-3-nál több színt ne alkalmazzunk, hiszen a jelenleg divatos trendek alapján manapság főleg a minimalizmus a menő a honlapkészítés terén is. Így azzal biztosan nem lőhetsz mellé, ha az egyszerűségre és a letisztult hatásra törekszel.

Elsőre kissé ellentmondásosnak tűnhet, de fontos, hogy a kiválasztott színek viszont harmonizáljanak egymással, ugyanakkor szakértő tervezés mellett az sem baj, ha kontrasztban is állnak. Ezt például használhatjuk figyelemfelkeltésre is.

A legegyszerűbb eset, ha feketét és fehéret választunk, amin a piros CTA-gombok remekül mutatnak. Persze, ha egy profi csapatot – például minket, a CoderWeb munkatársaitbíztok meg a honlapkészítéssel, biztosan igényesebb és szebb dizájnt tudnak létrehozni.

Érdekesség, hogy a legtöbben a kék valamelyik tónusát választják honlapjuk alapszínének. Sok nagy márka él ezzel a lehetőséggel, főleg azok, akik valamilyen módon kommunikációval foglalkoznak: a Facebook, a Twitter, a Skype, a Dell, a WordPress, az IBM. A kék az igazság és a profizmus színe is. Jut eszembe: a CoderWeb színeit láttad már?

Miben tudunk mi segíteni?

A CoderWeb a honlapkészítés során nem sablonokkal dolgozik, így minden weblap más és más lesz! A közös munka során látványtervet is készítünk neked, melynek alapján pontról pontra át tudjuk beszélni, mi az, ami tetszik neked, és mi az, ami nem. Segítünk a honlapod színének, betűtípusának kiválasztásában is!

Bízd profi szakemberekre ezt a munkát! Többéves tapasztalattal, tartalmas referenciákkal a hátunk mögött nyugodtan állíthatjuk: olyan honlapot készítünk neked, amire mindig is vágytál! Keress minket bizalommal!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2020. január 21.

A sikeres weboldal kulcsa a minőségi webdesign és az érdekes tartalom összhangja. De hogyan igazodhat egymáshoz a kettő? Az alábbi bejegyzésben megmutatjuk, miért fontos a megjelenés és a tartalom közti egyensúly megteremtése, és azt is, hogyan segítheti az egyik a másik kialakítását.

2021. május 25.

Weboldalunk akkor lehet csak igazán felkapott, ha az általunk publikált tartalmak minőségi illusztrációkkal rendelkeznek. Gyakran előfordulhat azonban, hogy a képek mérete túl nagy, feltöltés előtt el kell tüntetnünk egy részletet az adott fotóról, vagy épp rá kell montíroznunk a poszt címét vagy saját logónkat. Most összegyűjtöttük a legjobb megoldásokat arra az esetre, ha illusztrációidat feltöltés előtt szeretnéd személyre szabni vagy optimalizálni!

Népszerű bejegyzések