Utolsó frissítés: Szerző:

Kulcsszóval vagy anélkül? – A megfelelő domain kiválasztása

Amikor új webhelyet hozunk létre, honlapunk témájától függetlenül a legfontosabb döntés az ideális domain kiválasztása. A domain név egyik alapvető feladata, hogy megfelelően reprezentálja vállalkozásunk tevékenységét, képes legyen hangsúlyozni a cégünk által képviselt értékeket.

A domain név választást már körbe jártuk egy másik cikkünkben, de vizsgáljuk meg keresőoptimalizálás szempontokból is.

Meghatározhatja-e a keresési találatokat a megfelelően megválasztott netes elérés? Ha igen, mennyit nyom a latba stratégiánk szempontjából a tökéletes domain név kiválasztása?

A kulcsszavak hatalma

A keresőoptimalizálással foglalkozó szakemberek rengeteg hatékony módszert dolgoztak ki annak érdekében, hogy a keresőmotorok weboldalunkat minél előkelőbb helyen jelenítsék meg találati rangsorukban.

Alapvető technikának számít a kulcsszavak ideális mennyiségben történő használata, amely nagymértékben meghatározza, hogy a keresők milyen keresési találatok között jelenítik meg weboldalunkat.
SEO szempontból jó döntés volt régen, ha a domain nevünk tartalmazza honlapunk egyik domináns kulcsszavát. Manapság viszont minimális előnyt ad nekünk ez a technika, de néhány területen még most is kimutatható előnyt ad.

Ilyen módon a weboldal nagyobb eséllyel végez előkelőbb helyen a nagy keresőmotorok találati listáin. Elég megnéznünk a Google által elsőként megjelenített linkeket egy bizonyos szolgáltatásra rákeresve, és máris láthatjuk, hogy a kulcsszavakat tartalmazó weblapokat a kereső sokszor magasabb pozícióba rangsorolja. Jó példaként szolgál erre a „hotels” kifejezés, melyre rákeresve az első találat a hotels.com szállásfoglaló weboldalra mutató, kulcsszavas domain.

Tartsuk azonban észben, hogy a megfelelő kulcsszó használata önmagában még nem jelent garanciát az instant sikerre.

Tartalom mindenek felett

A Google egy ideje a túloptimalizált tartalmakat kevésbé részesíti előnyben, és amennyire csak lehet, próbálja megszűrni azokat. A Google algoritmusainak folyamatos fejlődése lehetővé teszi, hogy a populáris kulcsszavak halmozása helyett az adott oldalak tartalmi értékét vegye számításba, és ez alapján rangsorolja a találatait, ezért is számítanak egyre kevésbé a kulcsszavas domain nevek.

Ahhoz, hogy honlapunk valóban sikeres legyen, magát a weboldalt is megfelelően kell optimalizálnunk és releváns, valódi forgalmat generáló tartalommal kell feltöltenünk.
A túlságosan sok kulcsszó néha többet árt, mint használ, és ezt a domain név megválasztásánál is érdemes észben tartanunk.

Kulcsszó vagy brand?

Végeredményben melyik megoldás vonz több látogatót weboldalunkra: ha saját brandünk, vállalkozásunk neve után választjuk meg netes elérhetőségünket, vagy ha kulcsszavakon alapuló domain nevet használunk?

A kulcsszavas domain név leginkább abban az esetben jelent megoldást, ha vállalkozásunk, márkánk neve nehezen megjegyezhető, és netes elérhetőségként történő alkalmazása kevés visszatérő látogatóval kecsegtet.

A vállalkozásunk neve sok esetben nem egyezik meg a márkanevünkkel, ezért további lehetőségeket nyit meg számunkra.
Ha brandünk elnevezése alapvetően kommunikálja a cégünk által képviselt értékeket, érdemes márkanevünket domain névként is alkalmaznunk, hisz ezt fogják megsmerni, megjegyezni.

Amenyiben nem a cégnevünk, vagy a brand név lesz választva a domain nevünknek, akkor mindenképpen érdemes a weboldalunk eléréséhez több, átirányított domain nevet is társítunk, lefoglalva azokat a címeket amik a vállalkozásunkhoz tartoznak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2019. augusztus 02.

Sokan úgy gondolják, egy sikeres weboldal felépítése kizárólag a jó programozói munkán és a grafikai tervezésen múlik. Az igazság azonban az, hogy ennél sokkal többről van szó. A kódok mágusainak és a grafikai szoftverek mestereinek munkája valóban a honlaptervezés alappilléreit jelentik, ellenben akadnak olyan feladatok, melyek legalább ennyire fontosak a stabil, biztonságos weboldal elindításához.

2019. szeptember 08.

Bárhonnan is érkeznek a látogatók weboldaladra, egy dologban egészen biztos lehetsz: ha nem ismerik a vállalkozásodat, elsőként szeretnének rólad többet megtudni. A tájékozódást pedig kilencven százalékban a honlapod főoldalán fogják kezdeni. A tökéletes kezdőlap tehát elengedhetetlen alappillére egy sikeres vállalkozás jól működő weboldalának, hiszen ez a közös bizalom kiépítésének egyik alapja.

Népszerű bejegyzések