Utolsó frissítés: Szerző:

Kampánystratégia nehéz időkben – hogyan kommunikálj háború idején?

Nincs könnyű dolga a KKV szektornak az utóbbi néhány évben. Hol a járvány miatt megváltozott világrenddel, hol az ebből eredő inflációval és válsággal, hol pedig egy háború fenyegetésével kell megtanulnunk együtt élni. Hogyan járj el helyesen és tartsd fent a megélhetésedet – és az alkalmazottaidét – ilyen válságos időkben? Hogyan reklámozz, mit kommunikálj és mit ne?

Úgy tűnik a válságstratégiák gyártásától egyelőre nem szabadulunk. Sokan kénytelenek voltunk már két évvel ezelőtt kialakítani a nehéz helyzetnek megfelelő alternatívákat nem csak a vállalatvezetés szempontjából, hanem marketing kommunikációs szempontból is. Mégsem könnyű újra mérlegre tenni az ilyen-olyan kampányok előnyeit és hátrányait.

Ebben a cikkben azon leszek, hogy segítsek a kisvállalkozóknak a lehető legjobban kijönni ebből a helyzetből. Mert bármennyire is nehéz lehet megszólalni és húzni tovább a szekeret, azzal teszünk a legtöbbet a hétköznapok normalizálódásáért és a világgazdaság stabilizálásáért, ha folytatjuk a munkát. Csak nem mindegy, hogy hogyan.

Mi legyen a sorsa a betervezett kampányoknak?

Ha egy héttel ezelőtt kérdezel, azt mondtam volna, hogy várj pár napot. A világpolitika annyira képlékenynek tűnt, hogy a percenként váltakozó háborús helyzet miatt minden médium kizárólag a világ eseményeire koncentrált.

Ebben a zajban pedig nem csak erkölcsi kérdés, hogy elindíts-e egy betervezett marketing kampányt, hanem anyagi is. Könnyen kidobhatsz az ablakon egy csomó pénzt feleslegesen, mert a hirdetési költségeid brutálisan megnőhetnek bizonyos kulcsszavaknál, miközben alig akad valós vásárlód. Vagy pedig az elérések lehetnek nevetségesen alacsonyak, hiába jó az anyag, amit összeraktál.

Amikor ezeket a sorokat írom, már túl vagyunk az első sokkon, amit a szomszédos országban zajló háború miatt átéltünk. Továbbra sem fényes a helyzet, de az már látható, hogy mindez nem fog egy-két nap alatt elcsendesedni. És az is látható, hogy lesznek következményei, gazdasági és humanitárius értelemben egyaránt.

Ezért ha bölcsen elhalasztottad pár nappal a kampányodat, most már itt az ideje, hogy beindítsd. Lesznek, akiknek nem tetszik majd. És lesznek, akik örülnek neki, hogy hallanak felőled. Ebben a helyzetben nem tudsz olyat csinálni, amibe ne lehetne belekötni. De csökkentheted a károkat, ha felkészülsz.

Hogyan kommunikálj?

Nézd át a kampányodhoz szánt szövegeket, képi anyagokat, és vizsgáld meg az események tükrében. Kerüld a nagyon erőszakos, hivalkodó vizuális és szóbeli megoldásokat. Légy őszinte és önazonos.

Ha számodra ez a helyzet nehéz érzelmileg, anyagilag, vagy bárhogy: találhatsz rá megfelelő csatornát, hogy ezt elmondd a követőidnek és vásárlóidnak. Legyen az egy hírlevél, egy poszt a közösségi média felületeden, vagy egy blogbejegyzés.

De nagyon vigyázz, hogy ne mondj értékítéletet és óvakodj a politizálástól. Az igazság kérdése és a bűnbakkeresés nagy valószínűséggel nem tisztje a vállalkozásodnak és neked sem. Nem jöhetsz ki belőle jól. Ezért tartózkodj az olyan megnyilvánulásoktól, amelyek bárki hibáztatására utalnak.

Ne hegyezd ki teljes mértékben az eseményeket saját magadra, vagy arra, hogy ez a vállalkozásodnak mennyire nehéz jelenleg. Lássuk be, hogy egyelőre nem te vagy a legnagyobb vesztese a háborúnak. A nyilvános szenvelgés hosszútávon visszatetsző lehet.

Ezért ha gyártasz is tartalmat a témában, inkább csak említsd meg, vagy segíts a többieknek is abban, hogy tovább tudjanak élni. Olyan termékeket, szolgáltatásokat, edukatív tartalmakat ajánlj és ossz meg, amelyek ezekben az időkben sokaknak jól jöhetnek.

Ha karitatív tevékenységet folytatsz, azt nyugodtan megmutathatod, de ne kérkedj. Akkor sem, ha olyan szerencsés vagy, hogy sem téged, sem a vállalkozásodat nem érinti rosszul a világ eseményeinek sodrása. Próbáld megtalálni az egészséges büszkeség és a hivalkodás közötti finom átmenetet.

Remélem, hogy tudtam segíteni neked, és amennyire csak lehet, sikerül száraz lábbal kijönnünk ebből a helyzetből. Ha bármilyen kérdésed van, vagy tudunk valamiben segíteni, írj nekünk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2022. január 31.

Többször hallottuk már a kijelentést, hogy aki nincs fent a Facebook-on, az olyan, mintha nem is létezne. Ez hatványozottan igaz a vállalkozások esetében, hiszen a legnagyobb közösségi platform rengeteg olyan lehetőséget kínál, melyeket mind a KKV-k, mind a nagyobb cégek remekül integrálhatnak online marketingstratégiájuk során. Ebben a cikkünkben éppen ezért bemutatjuk azt, hogyan is vágj bele ennek elindításába és mik azok a dolgok, amikre a létrehozás során feltétlenül oda kell figyelned!

2021. január 26.

Egy webhely sikere rengeteg dolgon múlik. Vitathatatlan azonban, hogy a megfelelő marketing sokban hozzájárul. Ebben a bejegyzésben mutatunk öt olyan közösségi médiaplatformot, melyek használata segít abban, hogy minél nagyobb, minél relevánsabb forgalmat terelj a honlapodra.

Népszerű bejegyzések