Utolsó frissítés: Szerző:

Milyen támadások érhetik weboldalam és hogyan kerülhetem el őket?

Napjainkban a weboldal-tulajdonosok számára egyre több fejfájást okoznak a hackertámadások. A kiberbűnözők a nagy cégeket, a kisvállalkozásokat, sőt, a személyes oldalakat sem kímélik, és tartalom vagy nemzetiség alapján sem válogatnak.

De mégis, milyen támadások érhetik honlapunkat, és mik azok a biztonsági intézkedések, melyek segíthetnek a hatékony védekezésben és a hackerek elleni eredményes felkészülésben? A mai bejegyzésben ezt vizsgáljuk meg közelebbről.

Miért épp az én weboldalamat támadnák?

Gyakran halljuk felhasználóktól a jogosnak tűnő kérdést, hogy a hackerek miért épp az ő oldalukat vennék célba, miért épp az ő weboldalát törnék fel? Hiszen semmit nem tettek annak érdekében, hogy kiberbűnözők célkeresztjébe kerüljenek, nem őríznek állambiztonsági titkokat, nincsenek hatással a közéletre.

Sajnos azonban tudnod kell azt, hogy a hackerek egy weboldalt szinte sosem személyes indíttatás alapján választanak. Általában a személyes adatok megszerzése, vagy a szervereden keresztül lebonyolítható adatforgalom az, ami motiválja őket. A legtöbb támadást így nem is hús-vér emberek, hanem programozott robotok végzik.

Éppen ezért nem számít nekik sem oldalad tartalma, sem pedig nyelve vagy nemzetisége.

Nem meglepő tehát, hogy naponta több ezer weblap esik kiberbűnözők áldozatául, ami a tulajdonosoknak rengeteg frusztrációt és bevételkiesést is okoz egyben.

Hogy veled ilyen ne történhessen, megmutatjuk, mi ellen és hogyan is kell védekezned!

Néhány gyakori támadási fajta, mely bármelyik weboldalra veszélyes lehet

  • SEO spam támadás

A SEO spam támadások során a hackerek oldalad keresőoptimalizálását használják ki arra, hogy tönkre tegyék weboldalad. A támadók ilyenkor kulcsszavaidat és honlapod tartalmát manipulálják. Gyakran átirányítják a forgalmat tartalmaidról saját weboldalukra vagy linkeket helyeznek el a kontentben linképítési célzattal.

Az átirányítás sok esetben hamis, adathalász weboldalra történik, ami egyértelműen a te honlapod hitelét és SEO optimalizáltságát is erősen lerontja. A SEO spam ellen leginkább tűzfal használatával és oldalunk folyamatos karbantartásával, frissítésével védekezhetünk.

  • Túlterheléses támadás

A terheléses támadás célja weboldalad működésének részleges vagy teljes megbénítása. Ezt a hackerek úgy érik el, hogy előre programozott robotok segítségével olyan mértékű forgalmat generálnak honlapodon, melyet a szerver már nem képes kezelni.

Az ilyen offenzíva ellen leginkább a várható terhelés mértékének hatékony felmérése és az extra erőforrások biztosítása tudnak segíteni, és mindenképp fontos, hogy weboldalunkat hozzáértő és tapasztalt, a kibertámadások elhárítása terén gyakorlott programozói csapat kezelje.

  • Malware támadás

A hackerek gyakran támadnak meg egy honlapot azzal a céllal, hogy rosszindulatú programokkal fertőzzék meg, melyek ártalmas módosításokat hajthatnak végre az oldal kódjában. A malware támadások nagyon veszélyesek, ugyanis képesek percről percre nagyobb kárt okozni, és bizonyos esetben felhasználóid gépét vagy más oldalakat is megfertőzhetnek.

A malware elleni védekezés szempontjából kiemelkedően fontos a rendszeres állapotfelmérés és karbantartás, valamint a megbízható vírusirtó és tűzfal használata.

Hogyan védekezhetek hatékonyan?

Habár a hackerek rendkívül változatos módokon dolgoznak annak érdekében, hogy a védtelen weboldalakat feltörjék és saját céljaikra használják, a védekezés ellenük korántsem lehetetlen.

A megbízható jelszavak és nehezen kitalálható felhasználónevek használata, valamint a gyakori jelszócsere már önmagukban is sokat segít, illetve, ha lehetséges, a bejelentkezéshez érdemes kétfaktoros hitelesítést is használnod. Fontos továbbá a vírusvédelem és a tűzfal használata, valamint a rendszeres biztonsági mentés is.

És nem utolsó sorban sokat jelent az, ha weboldalunk nem ingyenes keretrendszert használ, hiszen ezeket a megoldásokat világszerte milliók használják, így a hackerek is könnyebben találják meg rajtuk a biztonsági réseket, kiskapukat. Nem véletlen, hogy a legtöbb feltört weboldal WordPress vagy hasonló ingyenes CMS rendszert használ.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2022. október 03.

Azt már tudod, hogy a rendszeres tartalomgyártás nagyban hozzájárul az online sikeredhez. El is kezdenél szakmai blogot írni a honlapodra, de nem tudod, hogyan kellene csinálnod, hogy gyorsan előre kerülj a keresőben? Megmondjuk, mit tehetsz ennek érdekében.

2019. június 13.

Az infografikák használata a modern design területén az elmúlt években egyre nagyobb sikernek örvend. Az adatokkal és látványos grafikai elemekkel operáló illusztrációk alkalmazását a magazinok után rengeteg modern weboldal vette át, népszerűségük pedig gyakorlatilag évek óta töretlennek számít az online marketing világában. De vajon mi lehet az oka annak, hogy ennyire szeretjük a vizuális tartalommal megtámogatott információhordozókat?

Népszerű bejegyzések