Utolsó frissítés: Szerző:

Content marketing és SEO: a 6 legjobb tartalomtípus keresőoptimalizáláshoz

Volt idő, amikor nem a minőségi tartalom biztosítása, hanem a kulcsszóhalmozás volt a keresőoptimalizálók legnagyobb prioritása. A 2000-es évek elején a SEO leginkább abból állt, hogy a tartalmak lehetetlen mennyiségű kulcsszavakkal tömték meg.

Igaz, akkor még ennyi is elég volt ahhoz, hogy a keresőmotorok algoritmusai felfedezzék a tartalmakat és az eredményoldalakon a legjobb helyezéseket érjék el. Ma már kicsit más a helyzet. Ebben a cikkben bemutatjuk, milyen tartalomtípusok játszanak alá a Google-nek és a keresőoptimalizálásnak.

Ami az említett időszakot illeti, akkoriban a minőségi és informatív tartalom nem igazán számított, hiszen számtalan, alapvetően haszontalan információval rendelkező weboldalak tanyáztak akkoriban a SERP élén.

Szerencsére a Google 2011-ben leállította a bulit, amikor végrehajtotta az első nagyobb algoritmusváltozást. Az egykor elhanyagolt tartalomminőség azóta az őt megillető helyre került, így a SEO szakembereknek most arról kell gondoskodniuk, hogy a honlapokon kizárólag jó minőségű tartalom legyen, ami releváns és hasznos is a keresőmotorban kutakodók, azaz a felhasználók számára.

Amire érdemes odafigyelni, hogy bár technikailag bármilyen tartalmat közzé tehetsz a weboldaladon, vannak olyan tartalomtípusok, amelyeknek nagyobb az esélye arra, hogy a Google felfigyeljen rájuk és előkelőbb pozíciókba rangsorolják őket.

A 6 legjobb SEO tartalomtípus

Hiteles blogbejegyzések

Egy olyan világban, ahol a tartalom a legkiemelkedőbb tényező, teljesen normális, hogy egy webhelynek saját blogja van. Használhatod a blogodat olyan szakmailag kompetens és hiteles bejegyzések írásához, amelyek segíthetnek abban, hogy az iparágadban szakértői hírnevet szerezz.

Amellett, hogy elmondhatod a véleményedet a szakmáddal kapcsolatos hírekről és fejleményekről, olyan témákról is írhatsz ehhez kapcsolódóan, amelyeket az olvasóid vonzónak találnának. Például saját kutatások, statisztikák megosztása, interjúk egyaránt jó választások, ahogy az úgynevezett skyscraper tartalmak is.

Infografika

Sokan szeretik az írott szót, de vannak, akik könnyebben és gyorsabban tudják feldolgozni az információkat a grafikus megjelenítés biztosította lényegkiemelés által. Az infografikák tökéletes megoldást kínálnak erre a dilemmára, mivel ezek olyan adatok vagy folyamatok grafikus pillanatképei, amelyek cikk formájában akár több száz vagy néhány ezer szóba került volna. Az olvasók nagyobb valószínűséggel osztanak meg infografikákat, mint hosszabb szöveges tartalmakat, ráadásul ez megteremti az esélyét annak, hogy a tartalom virálissá váljon és valódi visszalinkek forrása legyen.

Videók

Napjainkban a médiafogyasztás és a webes forgalom nagy részét a videók teszik ki és jó okkal: lebilincselőbbek, mint bármely cikk vagy infografika. A jövőt is a videótartalom fogja uralni, ha hinni lehet a szakértők azon jóslatában, hogy 2028-ra az összes webes forgalom 95%-át a videóknak köszönhetjük majd.

Newsjacking

Természetesen az időszakosan felkapott forró témák – aka breaking news – népszerűsége nem éppen hosszú távú, de az általuk generált kiemelkedő figyelem gyakran elég ahhoz, hogy rövid idő alatt jelentős forgalmat irányítsanak a honlapodra.

Ezeket a felkapott tartalmakat használhatod új termékek bevezetéséhez vagy a meglévők népszerűsítéséhez. Amennyiben jól időzíted a tartalmat, akkor a legfrissebb hírek és aktuális témák segítségével több felhasználót és jó minőségű linkeket vonzhat be.

A newsjacking az a taktika, amikor beilleszted magad az adott nap vezető hírei közé úgy, hogy találsz egy felkapott történetet, amiről sokan beszélnek és a márkád szemszögéből releváns kiegészítést adsz hozzá például egy elemzőbb típusú blogcikk vagy a hírt kiegészítő részlet bemutatása kapcsán.

How to, azaz hogyan csináld cikkek

Az emberek mindig útmutatást keresnek a különböző problémáik megoldásához. Ez az oka annak, amiért a „hogyan kell…?” tartalom mindig népszerű lesz. Tippeket adhatsz a közönségednek cikk, videó vagy infografika formájában.

Az egyik legjobb kiindulópont ezek elkészítéséhez, a saját ügyfélszolgálati és értékesítési csapatod lehet, illetve az ügyfelektől érkező hívások és e-mailek során feltett kérdések összegyűjtése. Ezek mind remek tartalmi források. Ráadásul, ha valaki időt szánt arra, hogy feltegye a kérdést szóban vagy írásban, akkor valószínű, hogy már máshol is rákeresett az interneten. Tehát egy-egy ilyen tartalom rengeteg SEO-előnnyel bír.

Listák

Mindenki szereti a listákat, akár magazincikk, akár blogbejegyzés, akár egy lead magnetként szolgáló checklist formájában kerül a szeme elé. Valamilyen oknál fogva egy lista még népszerűbbé válik, ha a cikk vagy bejegyzés címe számmal kezdődik.

Úgy gondolod, hogy a honlapod gyenge pontod a keresőoptimalizálás? Szerencsére az egyedi honlap készítés mellett, a SEO-ban is tudunk segíteni. Jelentkezz még ma!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2019. július 10.

Sokan gondolják úgy, hogy ha egy honlap elkészült és elérhetővé vált a böngészők számára, a munka befejeződött. A tervezési stádium befejeződésével a munka nem áll meg, a tennivalók folytatódnak. Egy jól működő weboldal ugyanis rendszeres karbantartást igényel, és csak akkor lehet igazán sikeres, ha elegendő időt szánunk az üzemben tartására.

2021. február 28.

A különböző űrlapok használata lehetővé teszi, hogy bizonyos folyamatokat leegyszerűsítsünk. A különböző űrlapok használata sok esetben hasznos lehet. De vajon megéri-e saját üzleti weboldalunkon is alkalmazni? Most megmutatjuk azt, miért érdemes neked is alkalmaznod őket és hogyan tehetik egyszerűbbé vállalkozásod működését!

Népszerű bejegyzések