Utolsó frissítés: Szerző:

Lapozás vagy végtelen görgetés – melyik a felhasználóbarát megoldás?

Weboldalunk felépítése során rendkívül fontos szerepet tölt be a kérdés, hogy az általunk megosztott tartalmak milyen módon legyenek fogyaszthatóak a látogatók számára.

A mobileszközök és közösségi oldalak korában nagy népszerűségnek örvendenek a végtelenül görgethető tartalomfolyamok, melyeket sokan továbbra sem kedvelnek a kontrollvesztés és az interaktivitás hiánya miatt.

Ebben a bejegyzésben egyaránt megmutatjuk a módszer előnyeit és hátrányait, valamint azt is megtudhatod, hogy a különböző eszközökre tervezett weboldalak esetében melyik tartalommegjelenítési megoldást érdemes alkalmaznod.

Végtelen görgetés

A végtelen görgetéses módszer segítségével gyorsan és egyszerűen futhatunk végig hosszabb tartalmakon. Ráadásul anélkül, hogy azokat bármilyen cselekvésre ösztönző oldalelem megszakítaná. Ez sok esetben praktikus, azonban nem minden weboldal esetében jelent feltétlenül működő megoldást.

A végtelen görgetés leginkább az olyan tartalmak esetén ajánlott, melyeket a felhasználók nagyobb eséllyel böngésznek mobiltelefonon, tableten, vagy egyéb mobileszközön. Ilyen esetekben az interakciós gombok és egyéb megoldások hiánya segíthet abban, hogy a felhasználók figyelmét ne zavarja meg semmi, és több időt töltsenek az oldalunkon.

A görgetés kiváló megoldás olyan honlapok esetében, melyeken a felhasználók nem feltétlenül egy konkrét dolgot keresnek, hanem nagy mennyiségű szöveges vagy vizuális tartalom böngészése a céljuk. A legtökéletesebb példát erre az olyan közösségi oldalak hírfolyamai jelentik, mint a Facebook vagy a Pinterest.

A végtelen görgetésnek azonban megvannak a maga hátrányai is. Ezek közül az egyik legnagyobb az, hogy az elfogyasztott tartalom mennyiségével együtt jár a betöltési sebesség lassulása is. A sebességcsökkenés pedig egy idő után könnyedén vezethet ahhoz, hogy a felhasználók elhagyják oldalunkat.

Ez ellen a legjobb megoldás az un. lazy-load betöltés, ami annyit jelent, hogy az oldalon a nem látható erőforrások mint pl a képek csak akkor kerülnek betöltésre, ha a felhasználó odaér a görgetésben. Ezzel a módszerrel nem kell lemondani sem a sebességről, sem a végtelen görgetésről, mivel dinamikusan mindig az az erőforrás fog betöltődni amire szükségünk van.

Valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy emellett a megoldás mellet jóval nehezebben kereshetők és könyvjelzőzhetők a tartalmak.

Lapozás

A lapozós megoldás legnagyobb előnye, hogy a végtelen görgetéssel szemben a kontrollt a felhasználó kezébe adja. Megadja a távozás, vagy a könyvjelzőzés utáni folytatás lehetőségét, és alkalmat biztosít az interakcióra. Ezáltal a konverziós ráta növelése szempontjából is hatékony megoldás lehet. Arról nem is beszélve, hogy sokkal könnyebben kereshetővé teszi az oldalunkon található kontentet.

Nagy hátránya azonban, hogy kevésbé mobilbarát megoldást jelent.

Természetesen ebben az esetben eszköztől és az oldalunk designtól is függ az, hogy mennyire lehet számunkra működőképes a navigáció eme formája. Egy jól megtervezett, reszponzív megjelenés pedig segít abban, hogy oldalunk számítógépen és mobileszközökön is tökéletesen megjeleníthető legyen.

Melyiket válasszuk?

Összességében elmondható, hogy mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A végtelen görgetés leginkább a kifejezetten mobileszközökre tervezett oldalak esetében lehet hatékony megoldás, míg a laptopokon és asztali PC-ken érdemes a nagyobb kontrollt biztosító lapozós kezelőfelületet választani.

A döntés persze oldalunk céljától, stílusától és a rajta található tartalomtól is függ.

Az olyan, marketingcélú honlapok esetében ahol fontos a konverziós ráta, talán a klasszikus, lapozós kialakítás lehet célravezetőbb, míg a szinte végtelen mennyiségű, diverz tartalommal operáló oldalak esetében egyértelműen a görgetés jelenti a leginkább látogatócsalogató opciót.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2024. április 15.

A mesterséges intelligencia mellett a digitális marketing egyik legfelkapottabb trendje jelenleg az adattudomány. Nem véletlenül: támogatja az adatokon alapuló üzleti döntéshozatalt és a marketingesek többsége, 66%-uk úgy gondolja, hogy ezek az adatalapú döntések jobbak, mint az adatok felhasználása nélkül meghozott, pusztán megérzésekre vagy trendekre alapozott döntéshozatal. De hogy kapcsolódik össze az adatvezérelt szemléletmód és a SEO?

2020. augusztus 19.

Egy weboldal sikere egyszerre több dolgon is múlik. Nem elég a tökéletes megjelenés, és még a maximális funkcionalitás sem minden. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, miért érdemes egy jól megtervezett és felépített weboldalon rendszeresen jelentkező, üzleti blogot is üzemeltetned!

Népszerű bejegyzések