Utolsó frissítés: Szerző:

5+1 fontos információ a faviconról

1. A favicon fogalma

A favicon az angol favorite icon kifejezésből származik, eredeti jelentése: könyvjelző ikon. A weboldalak címében található kis kép, általában a logó egy jellegzetes része, amely segíti a könnyebb tájékozódást. Ez a kis ikon a szövegtől balra helyezkedik el, célja a honlap azonosítása és a felhasználói élmény biztosítása.

Ma már minden igényes honlap rendelkezik faviconnal, bár nem kötelező elem. Néhány ismertebb favicon, hogy biztosan értsd, miről van szó:

  • Gmail: átlátszó háttéren a Google színeit felidéző M betű, melynek alakja egy borítékhoz hasonló
  • Facebook: kék alapon fehér F betű, az ikon kör alakú
  • YouTube: téglalap alakú, piros háttéren fehér színű play gomb

2. A favicon története

A favicon körülbelül 20 éve létezik. Az Internet Explorer 5-ös verziójában jelent meg először és a könyvjelzők (favorites) jelölését szolgálta, innen alakult ki később a neve. Azóta már minden böngészőben használják, persze a kezdeti négyzet alak és .ico kiterjesztésű fájl helyett ma már másféle verziókban is elfogadott.

3. A favicon felhasználási területei

Régen azért volt praktikus a favicon megléte, mert a böngészőkben még nem lehetett egyszerre több fület megnyitni. Ilyen esetekben a tálcán szereplő weboldal beazonosítását segítette ez az elem.

A mai modern böngészőkben a weboldal megnyitását követően azonnal látható a favicon a címsor elején. Ez azért hasznos eleme a weboldalnak, mert a felhasználói szokásokat tekintve, egyszerre több fület nyitunk meg a böngészés során, ilyenkor a faviconok megkönnyítik a navigálást közöttük.

Manapság az alábbi helyeken találkozunk még faviconnal: a könyvjelzőként elmentett weboldalak listázásakor segíti az áttekintést, valamit az elmentett oldalak parancsikonja is ez. Nézz rá az okostelefonodra! Amikor elindítasz itt egy alkalmazást, akkor valójában a weboldal faviconját felhasználó képre kattintasz rá.

4. A favicon szerepe az arculattervezésben

A fenti példából látható, hogy a faviconnak egyre nagyobb jelentősége van. Sokan csak a logótervezésre figyelnek, amikor új vállalkozást indítanak, de a favicon készítéséről elfeledkeznek. Pedig a kettő nem ugyanaz! A favicon egy jóval kisebb méretű kép, ezért gyakran csak a logó egy jellemző részletét tartalmazza.

Figyeld meg, hogy a CoderWeb hogyan csinálja! A logóban szerepel a név és a webhely címe is, de faviconként csak a körhöz hasonlító C betűt használjuk, benne a W betűvel. Ez az egyszerű piktogram jól kifejezi a vállalat küldetését, ami az egyedi weblapok készítése és más egyéb dolgok, amik ebbe a körbe tartoznak, mint például az online marketing és a keresőoptimalizálás.

5. A favicon színe és mérete

A favicon meghatározásakor különösen oda kell figyelnünk a színekre. Nem szabad eltérni túlzottan a weboldal színétől, ugyanakkor a figyelemfelkeltés miatt fontos, hogy minden háttéren jól kivehető legyen a kép. A fekete-fehér verzió is jó lehet, de az élénkebb színek jobban vonzzák a tekintetet.

A faviconok méretéről is essen szó, hiszen ez is fontos! Kezdetben csak 16 x 16 pixeles képek feleltek meg faviconnak, ma már többféle méretezés is elfogadott, hiszen az okostelefonok kijelzőjén ez a méretű kép túl kicsi.

Emellett 2019 óta a Google előírja, hogy olyan négyzet alakú kép lehet csak favicon, melynek mérete 48-cal osztható. De ahogy láthattad, ma már a négyzet forma sem kitétel, bizonyos keretek között tere van a kreativitásnak.

+1. A favicon létrehozása

A favicont komolyabb képszerkesztő programmal, illetve a neten elérhető alkalmazásokkal egyszerűen létre lehet hozni, azonban jobb, ha ezt szakemberre bízod. A webdesign készítése során születik meg a favicon is, amelyről nem szabad elfeledkezni.

A weblapkészítő tudni fogja, hogy milyen kiterjesztésben és formátumban kell elkészítenie a képeket, valamint azt is, hogyan varázsolhatja be a honlapod címsorába. A CoderWeb e téren is a legprofibb munkát végzi.

Keress minket bizalommal!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2020. június 22.

Egy honlap felépítése a keresőmotorok számára legalább annyira fontos, mint látogatóinknak. És sokkal nagyobb eséllyel is landolhatunk a találati lista élén abban az esetben, ha saját üzleti weboldalunk struktúrája jól átgondolt és profin megtervezett. Megmutatjuk, mik azok a fontos SEO szempontok, melyeket az oldaltérkép megtervezése során figyelembe kell vennünk.

2023. november 24.

A honlap akkor éri el célját, ha informatív, azaz az oda látogató emberek megtalálják rajta, amit kerestek. Minél több időt töltenek az oldalon, annál nagyobb eséllyel veszik igénybe a meghirdetett szolgáltatásokat. Van azonban néhány dolog, ami elrettenti a felhasználókat a vásárlástól, megrendeléstől. A sok nyelvtani, helyesírási hiba például egyértelműen bizalmatlanságot szül. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelned ezzel kapcsolatban.

Népszerű bejegyzések