Utolsó frissítés: Szerző:

Útmutató a honlap betűtípusainak kiválasztásához

A betűtípusok szerepe a honlapkészítésben

A weboldal betűtípusainak kiválasztása az egyik legidőigényesebb dolog. Nemcsak azért, mert sokféle betűtípus – angolul font – létezik, hanem mert ezek kombinációjával végtelen számú lehetőség jön létre.

Akár órákon, napokon át is lehet próbálgatni a variációkat rácsodálkozva arra, mennyire nem mindegy, melyiket választjuk. A betűk formája, vastagsága, egymáshoz való illeszkedése ugyanis nagyban befolyásolja az olvashatóságot, de még az első benyomás kialakítására is hatással van.

Ha felhasználóbarát honlapot szeretnénk, mindenképp érdemes profi szakembereket megbízni a feladattal, akik jól ismerik az egyes betűtípusok előnyeit és hátrányait egyaránt.

Mi, a CoderWeb munkatársai többéves tapasztalattal rendelkezünk ezen a téren is, így ha egyedi honlapot, webáruházat szeretnél, vedd fel velünk a kapcsolatot!

A betűtípusok kiválasztásához összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. Ezeket a szempontokat mi is alkalmazzuk a honlapkészítés során. Hasznos tanácsainkat megfogadva te is könnyebben eldöntheted, melyik fontot használd a weboldalad szövegezésére.

A betűtípus kiválasztásának főbb szempontja

A honlapok közel 95%-a szöveg, csupán 5%-ot tesz ki a képek, infografikák és videók aránya. Ahhoz tehát, hogy a látogatók sok időt töltsenek az oldaladon, értéket adó és informatív szövegekre van szükség. De nemcsak a tartalom számít, hanem a forma is!

A szövegek tagolása, bekezdésekre bontása szellősebbé teszi az írást, de annak érdekében, hogy a szem ne fáradjon el az olvasásban, érdemes a törzsszövegben talpatlan betűtípusokat használni.

A címek, illetve alcímek íródhatnak talpas betűkkel is, mert ott a lényeg a figyelemfelkeltés. Ne ijedj meg, ha még nem hallottál ezekről a fogalomról, röviden elmagyarázzuk, miről is van szó.

A betűtípusok csoportosítása

Az online világban az alábbi három betűtípust használják a leggyakrabban:

  • talpas (Serif)
  • talpatlan (Sans Serif)
  • lineáris (Slab Serif)

A talpas betűk szárainak végén kisebb kiegészítővonalakat, azaz talpakat találunk. Ezek kiválóan alkalmazhatók nyomtatott szövegben, mert vezetik a szemet.

Kicsit régiesnek tűnnek, ugyanakkor a megbízhatóságot, a komolyságot képviselik. A legismertebbek: Times New Roman, Antiqua, Baskerville, Bodoni, Bookman, Cambria, Garamond, Century Old Style, Georgia.

A talpatlan betűket az online megjelenő szövegekben alkalmazzák nagy előszeretettel. Modernek, nem zavaróak az olvasás során, légiesebbnek tűnnek, mivel nincs talpuk. Ismertebb Sans Serif fontok: Arial, Calibri, Helvetica, Impact, Tahoma, Trebuchet, Verdana.

Mi is ezt a típust használjuk a honlap törzsszövegében, mert így a bekezdések olvasása nem fárasztja a szemet. Mi az Open Sans talpatlan betűket alkalmazzuk, mely fiatalosságot és nyitottságot sugall.

A lineáris talpas betűtípusok megítélésében nincs egyetértés: van, aki nagyon modernnek tartja őket, mások inkább vidékiesnek. Előnyük, hogy messziről is jól látszódnak, kiválóak tehát plakátok vagy hirdetmények készítéséhez.

Az ilyen betűkben egyforma a vonalvastagság, és talpak is ugyanolyan szélesek, mint a főbb vonalak. Ilyen például az Arvo, a Clarendon, a Rockwell és a Courier.

Egyéb betűtípusok

Persze a három nagy csoport mellett léteznek a weben ritkábban használt fontok is, amelyeket hosszabb szövegek esetén nem javasolnak a szakemberek.

A dekoratív betűtípusok vagy a kézíráshoz hasonlítók nehezen olvashatóak, így ezek is inkább csak címekben, illetve képfeliratként szerepeljenek! Meghívók készítéséhez tudjuk még elképzelni őket. Amikről hallhattál már ezek közül: Gigi, Curlz, Ravel, Bradley, Luminari.

Amit még fontos kiemelnünk: kettőnél több típust nem érdemes használni a szövegben, mert ez a zsúfoltság hatását kelti, átláthatatlanná teszi az oldalt. „A kevesebb néha több” elvét alkalmazzuk a dizájn kialakítása során is! De a legbiztosabb szakemberre bízni a feladatot.

Nézd meg referenciáinkat, és kérd ingyenes árajánlatunkat, ha szeretnéd, hogy Neked is egyedi, jól felépített weboldalad legyen!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2019. január 21.

A sikerhez nem elég egyszer elkészíteni egy weboldalt, folyamatosan karban kell tartanod és frissítened is kell. A hétről hétre megjelenő új technikák, különböző frissítések odafigyelést igényelnek, hiszen ha nem foglalkozunk velük, oldalunk könnyen elavulttá, lassúvá, vagy akár támadhatóvá is válhat. Most megmutatjuk négy egyértelmű jelét annak, hogy honlapod elavult, és átalakításra szorul.

2022. június 17.

Amikor a vállalkozásod számára létrehozol egy weboldalt, vagy éppen frissíted a meglévő honlapot, akkor számos szempontot figyelembe kell venni. Ezek közé tartozik a dizájn, az információk tartalma, vagy éppen az egyediség. Az alábbiakban megnézzük, hogy miért érdemes figyelmet fordítani az interaktív weboldal kialakítására, milyen előnyöket biztosíthat a vállalkozásunknak.

Népszerű bejegyzések