Utolsó frissítés: Szerző:

Miért készíts podcasteket is 2024-ben?

Miért olyan népszerű a podcast?

A podcast már jó pár éve elérhető marketingeszköz, de az utóbbi időben rohamosan ível felfelé a népszerűsége. Ha körülnézel az interneten, láthatod, hogy szinte miden cég indít ma már podcastsorozatot, és ez nem véletlen.

A mai rohanó világban egyre kevesebb idő jut a hosszú cikkek, tanulmányok olvasására, ám egy hangfelvétel könnyebben fogyasztható. Egy podcastet akár a kocsiban ülve, vezetés közben is meg lehet hallgatni, de munkavégzés alatt is szólhat a háttérben, sőt futás, edzés közben is használhatjuk előnyeit.

A podcast népszerűsége abban rejlik, hogy bármikor hallgatható, visszanézhető, nem vagyunk időhöz kötve. Hasznos és érdekes információkhoz juthatunk általa, amelyet munkánk során is hasznosíthatunk.

A jelenlegi trendek is azt mutatják, hogy a podcastgyártásba megéri energiát fektetni, hiszen sok érdeklődőt hozhat, akikből később esetleg vásárlók lehetnek. Bizalomépítésre, márkánk megismertetésére egyaránt alkalmas, de eladásösztönző szerepe is van.

Hogyan álljunk neki a készítésnek?

Sokan azért nem mernek belevágni a podcastek készítésébe, mert nem tudják, hogyan fogjanak neki. Pedig sok befektetést nem igényel a gyártás, legtöbbször egy jó minőségű mikrofon is elég hozzá.

Persze a magas minőség itt is kifizetődőbb lehet. Egy jól berendezett stúdió lehetővé teszi a videós podcastok gyártását is, amit akár a videómegosztó oldalakra is feltölthetünk. Léteznek ma már podcastgyártó cégek is, amelyek segítségét igénybe lehet venni.

Ne feledjük, hogy minden tartalom, amit hozzáadunk az oldalunkhoz, növeli az esélyét annak, hogy előrébb kerüljünk a keresők találati listáján. A podcast Magyarországon még újdonságnak számít, sok cég még nem használja ki előnyeit, így akár a versenytársainkat is lekörözhetjük egy ütős tartalommal.

Melyek a legnépszerűbb témák 2024-ben? Miről szóljanak az előadások?

Erre többféle válasz adható, a vállalkozás profiljától és a célközönségtől is függ. A lényeg, hogy e tekintetben is önazonosak legyünk, de tudjunk újat mutatni. Az sem biztos, hogy ugyanazok az emberek iratkoznak majd fel a podcastcsatornánkra, amelyek a blogcikkeinket is olvassák.

Ezért kísérletezzünk nyugodtan, de közben kövessük figyelemmel, mely műsorok voltak a legkedveltebbek, melyeket hallgatták végig a legtöbben. Bizonyos időközönként elemezzük az elért eredményeket és változtassunk a tematikán, ha szükséges.

Íme, néhány példa arra, miről szólhat egy podcast:

  • interjú egy szakértővel
  • új termék, szolgáltatás részletes bemutatása
  • a vállalkozás hátterének bemutatása, kulisszatitkok
  • máshol nem hallható érdekességek a termékekhez, szolgáltatásokhoz kapcsolódóan
  • hazai és nemzetközi trendek vizsgálata, kitekintés a jövőre

A podcast sok esetben edukációs szerepet is betölt. Nyugodtan készíts olyan tartalmat, amelyben átadsz a közönségnek hasznos információt, tudást, amelyet felhasználhatnak a későbbiekben. Néha azonban egy kis humor sem árt: ez remek feszültségcsökkentő eszköz, amelyre a legtöbb embernek szüksége van.

Figyelj a SEO-ra is!

A jó podcast az, amelyik a SEO alapelveinek is megfelel. Legyen mindig egy kulcsszó, amely köré felépíted a beszélgetést, előadást. Ezt a kifejezést jelenítsd meg a podcast címében leírásában is.

Az elkészült hanganyagból készíts rövid szöveges kivonatot, amelyet tegyél közzé az oldalad blogján! Itt is használd a kulcsszavakat a címben, alcímben és a szövegben többször is.

Az elkészült podcastet oszd meg minél több helyen, a közösségi médiában hirdetéseket is készíthetsz. Csapatunk online marketing tanácsadással tudja segíteni a népszerűsítést. Keress bennünket, mert számos hasznosítható ötlettel tudunk szolgálni a podcastgyártással kapcsolatban is!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2020. július 06.

Elkészült az üzleti weboldalad, felkészültél a látogatók rohamára, de valami úgy tűnik, mégsem stimmel. Az emberek messzire elkerülnek, vagy épp csak rákattintanak néhányan a honlapodra, és általában ők is néhány perc után meggondolják magukat. Mi lehet ennek az oka?

2018. december 21.

A tabletek és okostelefonok elterjedése a honlapkészítés területén is új trendeket hozott magával. Egyre többen használják telefonjukat az internet böngészésére, és ha nem tartunk lépést a korral, oldalunk rengeteg potenciális látogatót veszíthet. De mit is várnak el az emberek egy mobilbarát weboldaltól?

Népszerű bejegyzések