Utolsó frissítés: Szerző:

Feketén-fehéren megmondjuk: ezért működik a monokróm webdesign

Az elmúlt pár év tapasztalatai alapján elmondható, hogy mind a tervezői-, mind pedig az ügyféloldalról nézve a minimalizmus volt az a trend, ami a legnagyobbat ment. A letisztult weboldalak kiütéses győzelemmel arattak sikert a vizuálisan túlzsúfolt, színes honlapok felett, az i-re a pontot pedig a legegyszerűbb színkombinációkat alkalmazó, monokróm designnak sikerült feltennie.

Persze a kizárólag fekete és fehér színekre, valamint a szürke különböző árnyalataira épülő webdesign sokak számára elsőre túlságosan is puritánnak tűnhet, azonban érdemes tudni, hogy jóval több rejlik benne, mint azt elsőre gondolnánk.

Azt pedig, hogy miért működik annyira jól a kontrasztos, monokróm megjelenés, ebben a bejegyzésben bővebben is megmutatjuk!

Elegancia

Rengeteg nagy cég dönt a monokróm webdesign mellett, ez az elköteleződés pedig egyáltalán nem véletlen! A fekete-fehér színek megfelelő használata nem csupán egyszerű és átlátható honlapot eredményez, de elegáns, tekintélyparancsoló külsőt is kölcsönöz weboldalunknak.

Sokan úgy gondolják, a monokróm megoldások unalmasak, és használatukkal nem lehet megfelelően kihangsúlyozni egy vállalkozás egyéniségét, a vizuális megjelenésben rejlő lehetőségeket. Ez azonban egyáltalán nem igaz, hiszen a fekete és fehér színek használata nemhogy gátolja a grafikai elemek sokszínűségét, de segítségünkre is lehet az egységes arculat megalkotásában azáltal, hogy átgondolt, stabil, elegáns külsőt kölcsönöz a weboldalnak.

Profizmus

Az elegáns megjelenés már önmagában tükrözi azt, hogy komolyan veszed azt, amit csinálsz. Időt és energiát szánsz a megjelenésre, ebből adódóan pedig a munkád terén is körültekintő és igényes vagy.

Minél letisztultabb és átláthatóbb a honlapod, annál jobban képes ezt a profizmust közvetíteni a látogatók felé, és mi lehetne egyszerűbb és puritánabb, mint az igényesen kidolgozott, minimalista monokróm webdesign, ami azonnal képes megfogni az oldalra tévedő látogatót?

Kortalanság

A monokróm design egyik legnagyobb előnye, hogy több célcsoport esetében is hatékonyan alkalmazható. Nem a színeken múlik ugyanis, kiket tudunk hatékonyan megszólítani általa, ezért is egy nagyon univerzális megoldás ez a stílus.

A fekete-fehér design pedig nem csak az elit közönség számára készült, elegáns oldalak esetében működik, de a fiatalos, dinamikus megjelenéshez is tökéletesen illeszkedik. A monokróm megjelenés egyszerre modern és igazi klasszikus, amelyből egy igazán ügyes designer a színek hiányával és képes kihozni az oldalad célközönsége számára imponáló maximumot.

A fiatalos, modern megjelenésre kiváló példa az angol Sam Day által tervezett, Genesis névre keresztelt projekt, mely egy fiktív vegán étterem számára készült portfóliómunka. Day víziója egyszerű, dinamikus és fiatalos, melyet az animációk és navigációs megoldások tesznek igazán egyedivé. Ezzel szemben a Chylak fantázianevet viselő sablon már jóval egyszerűbb, elegáns és klasszikus megoldásokat alkalmazva hat a felhasználók érzelmeire.

Mindkét esetben jól látható, hogy tökéletes hatás érdekében a grafikai elemek és illusztrációk stílusa, valamint minősége sokkal inkább számottevő az oldalon alkalmazott színsémánál.

A kevesebb néha több

Azt, hogy a monokróm webdesign valóban működik, világszerte több nagyvállalat marketingje és aktív honlapja is igazolja. Az olyan példák, mint például Nike vagy az Apple kampányai is alátámasztják, hogy az igazán jó tervezés nem a színes design-elemek halmozásán, sokkal inkább a kiegyensúlyozottságon és a kontraszt megfelelő alkalmazásán múlik.

Ha sikerül megtalálnod a tökéletes egyensúlyt a vizuális tartalom és a monokróm színhasználat között, biztos lehetsz abban, hogy egy megjelenését tekintve elegáns, első ránézésre mély benyomást keltő weboldal lesz a végeredmény. A megvalósításhoz pedig nincs is másra szükséged, mint egy jó szemű és ügyes kezű, profi webdesignerre!

Címkék

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2018. december 05.

Egy sikeres honlap megtervezése felépítése komoly feladat, mely nem csupán elhivatottságot, de kellő mértékű szakmai tapasztalatot is igényel. A felhasználók igényei és weboldalakkal szemben támasztott elvárások az elmúlt évek során ugrásszerűen megnövekedtek, ezekkel az igényekkel pedig, ha tetszik, ha nem, lépést kell tartani. De hogyan is vágjunk neki a feladatnak, ha sosem csináltunk még ilyet korábban?

2023. november 20.

Aki weboldalt szeretne készíteni vagy készíttetni, sok kérdésre kell, hogy válaszoljon, mielőtt nekifog a tényleges munkának. Mi legyen a domainnév? Mit ábrázoljon a logó? És nem utolsó sorban: milyen színek domináljanak az arculati elemekben? Most végigvesszük, milyen színeket érdemes választani a weboldaladra.

Népszerű bejegyzések