Utolsó frissítés: Szerző:

Applikáció vs. mobilbarát weboldal. Melyik a jobb megoldás?

Az okoseszköz-forradalom kezdete óta az internethasználók fogyasztói szokásai merőben átalakultak. A hagyományos weboldalak és portálok háttérbe szorultak, és egyre nagyobb figyelem irányul a kifejezetten cégek számára fejlesztett mobilalkalmazásokra. Másról sem hallani szinte, csak az applikációkról.

Ennek hatására egyre több kisvállalkozóban is felmerül a következő kérdés: egy mobilapplikáció, vagy pedig egy mobilbarát weboldal vonzza jobban a látogatókat?

És habár mindkettő jó megoldás lehet, nem biztos, hogy a nagyvállalatok által járt út a Te cégednek is megfelelő. Hogy miért? Az alábbi bejegyzésből most megtudhatod!

Miért annyira menők az applikációk?

Az elmúlt pár évben rengeteg felmérés született az appok piaci hatalomátvételét illetően. A legtöbb egyértelműen azt mutatja, hogy az internet-felhasználók több, mint nyolcvan százaléka napi szinten vesz igénybe bizonyos alkalmazásokat, és hétköznapi ügyeinek egy részét ezeken a hasznos kis programokon keresztül intézi. Hogy minek köszönhető ez?

Főként annak, hogy a különböző cégek által fejlesztett, saját alkalmazások általában lényegre törők és célirányosak. Használatukhoz nincs szükségünk a böngészőben történő keresésre, webcím beírására, várakozásra sem. Egyetlen kattintás is elég ahhoz, hogy a számunkra fontos oldalon találjuk magunkat és szinte pillanatok alatt bármit elintézhessünk, ami miatt érkeztünk.

A modern alkalmazások segítségével könnyedén vásárolhatunk online, néhány kattintással biztonságosan bonyolíthatunk pénzforgalmat, vagy kreatív, játékos módon informálódhatunk a minket érdeklő témakörökben. Az applikációk tehát valóban menők, és sok olyan dologra lehetnek képesek, amikre egy mobilbarát weboldal nem feltétlenül. Azonban ez nem jelenti azt, hogy minden vállalkozás számára hasznosak lennének.

Kiknek éri meg appot fejleszteni?

A specifikus appok főként nagyobb cégek, online felületen különleges tranzakciókat bonyolító vállalkozások számára jelentenek tökéletes megoldást. Segítségükkel a felhasználók gyorsan és egyszerűen végezhetnek alapvetően összetett, bonyolultabb műveleteket. Abban az esetben azonban, ha online jelenléted fő célja látogatóid tájékoztatása, egy saját alkalmazás fejlesztése nem csak rendkívül költséges feladat, de tulajdonképpen felesleges energiabefektetés is lehet számodra.

Miért jó egy mobilbarát weboldal?

Egy reszponzív honlap legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag minden modern eszközön megjeleníthető, eltekintve attól, milyen operációs rendszert vagy böngészőt használunk telefonunkon, tabletünkön, vagy épp számítógépünkön. Betöltési sebességük gyorsabb, navigációjuk pedig egyszerűbb a hagyományos weboldalakénál, mindez annak érdekében, hogy az utazás közben történő böngészés során is képesek legyenek maximális felhasználói élményt nyújtani a látogatók számára.

Nagy előnyük továbbá az applikációkkal szemben, hogy nem foglalnak külön helyet okoseszközünk tárhelyén, és letöltés nélkül is akkor, illetve onnan nyithatjuk meg őket, ahol és ahonnan csak szeretnénk.
Az alkalmazásokkal szembeni legnagyobb bónusz azonban mégsem ebben, hanem univerzalitásukban rejlik. Az applikációk korábban említett előnye, a specifikusság ugyanis sok esetben nem csak privilégiumot, de erős hátrányt is jelenthet.

Egy appnak célirányos tulajdonságai miatt főként a már meglévő ügyfelek vehetik hasznát, míg egy modern, reszponzív weboldal rengeteg olyan információ közlésére is alkalmas, mellyel vállalkozásunknak új, potenciális kuncsaftok bevonzására is lehetősége nyílik.

Fontos, hogy tisztában legyünk céljainkkal

Összességében elmondható tehát, hogy cégünk céljaitól, küldetésétől függ az, melyik opciót választjuk az online világban való megjelenésre. Egy applikáció kiváló megoldást jelent egy specifikus problémára, míg mobilbarát weboldal jóval több teret enged a kísérletezésnek, és jóval nagyobb közönséget is érhetünk el üzemeltetésével.

Végezetül pedig, amit semmiképp sem szabad elfelejtenünk: hiába is menők a céges alkalmazások, a legtöbb felmérés szerint, ha nem egy különleges feladat ellátása céljából jöttek létre, akkor a felhasználók csupán alig néhány alkalommal használják őket azelőtt, hogy könnyes búcsút vennének tőlük és végleg törölnék őket telefonjukról vagy tabletükről.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2019. február 25.

Korábban már említettük, mennyire fontos egy weboldal esetében a rendszeresen publikált, minőségi tartalom. Arról azonban még nem esett szó, hogyan állj neki a létrehozásának. Most hoztunk neked öt tuti tippet azzal kapcsolatban, hogyan gyárts te is hétről hétre olyan szöveges kontentet, mely nem csupán bevonzza a látogatókat, de arra is készteti őket, hogy újra és újra visszatérjenek weboldaladra!

2021. május 11.

Egy gondosan felépített weboldal több szempontból is marketingstratégiád egyik leghatékonyabb eszköze. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, hogyan szerezhetsz több hírlevél-feliratkozót vagy lelkes követőt a közösségi médiában, akik akkor is értesülni fognak majd az üzleteddel kapcsolatos, fontos hírekről, ha épp nem kattintanak a weboldaladra!

Népszerű bejegyzések