Utolsó frissítés: Szerző:

4 dolog, amit fontos letesztelni a weboldaladon indulás előtt

Egy jó marketinges tudja, hogy a tesztelés a weboldal fejlesztésének utolsó és nélkülözhetetlen szakasza, ami az oldal későbbi sikerének a kulcsa.

Elkészült a tökéletesen megszerkesztett és dizájnos weboldal, és most már csak a tesztelés hiányzik? Vagy szükség van rá egyáltalán?
Hiszen minél nagyobb, összetettebb az oldal, annál több időbe telik a tesztelés és hibakeresés.

A válasz: igen! Persze utólag is ki lehet javítani a kisebb-nagyobb hibákat, viszont a nagyobb volumenű problémákat már az elején jobb elkerülni, hogy ne rontsa a vállalkozás sikerét.

És most lássuk, hogy mi az a 4 dolog, amit érdemes tesztelni egy weboldalon, még mielőtt „bedobnád” a mély vízbe.

1. Hivatalos dokumentumok megléte

Az egyik legegyértelműbb része a dokumentációk ellenőrzése. Nézd meg, hogy megvannak-e az alapvető pluginok, mint a cookie tájékoztatók, felnőtt tartalom esetén pedig a figyelmeztetés.

Egy weboldal indításához szükségesek:

  • az általános szerződési feltételek (röviden ÁSZF)
  • adatkezelési tájékoztató
  • GDPR irányelvek
  • kapcsolati adatok – telefonszám, e-mail cím stb.

2. A weboldal működésének tesztelése


Mennyire használható?

Ha webshopod van hajts végre egy próbavásárlást. Még jobb, ha olyat kérsz meg rá, aki nem ért annyira a netes vásárláshoz. Ha ugyanis egy laikus számára is egyértelmű, akkor nem lesz probléma a továbbiakban.

Fizetési módok tesztelése

Ha átutalással lehet fizetni, ellenőrizd, hogy jól írtad-e a számlaszámot. Ha szeretnél használni bankkártyás fizetési rendszert is (Stripe, SimplePay stb.), akkor ellenőrizd, hogy a plugin felületén mindent beállítottál-e.
Lehetőség szerint a próbavásárlás során a bankkártyás opciót válaszd ki, így ha elakadás merül fel a fizetés során, azonnal láthatod, és felveheted a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal.

Űrlapok vizsgálata

Ha található űrlap a Kapcsolat oldalon, küldj magadnak egy próba emailt, hogy lásd, nem küldi-e a spam vagy a promóciók mappába. Ha igen a levelezőrendszerben mindenképp jelezd, hogy nem spam.

Weboldal láthatósága

SEO-szempontból az egyik legfontosabb, hogy a weboldal látható-e a keresőrobotok számára. Ahhoz ugyanis, hogy robotok megtalálják a honlapodat, szükség van egy ún. webhelytérképre.
Mielőtt élesítenéd a weboldalt, győződj meg arról, hogy van-e sitemap. Ugyanilyen fontos az is, hogy a honlap össze legyen kötve a Google Analytics-szel és a Search Console-lal.

Weboldal sebességének tesztelése

Mobilos használhatóság szempontjából jó, ha a weboldalunk minél gyorsabban tölt be, és minél kevesebb adatforgalmat fogyaszt, amit a Gtmetrix nevű ingyenes alkalmazással könnyedén le tudsz tesztelni.

3. Mobilos és táblagépes használhatóság ellenőrzése

Azt tudtad, hogy leendő vásárlóid jelentős része telefonról böngészik? Ez azt jelenti, hogy nagyon fontos, hogy a weboldalad ne csak asztali PC-n és laptopon legyen használható, hanem mobilról is.

Nyisd meg a weboldalt telefonodról és vizsgáld meg, hogy minden elem tökéletesen illeszkedik, jól olvasható és nincs-e esetleges elcsúszás. Gyakori hiba, hogy egy pop-up vagy a felugró chat ablak szinte teljesen kitakarja a tartalmat. Ha ez így van, akkor igyekezz őket optimalizálni, vagy tiltsd le a telefonos nézetben.

4. Weboldal biztonsági tesztelése

Weboldalad biztonsági tesztelése során győződj meg arról, hogy a biztonságos oldalakhoz való jogosulatlan hozzáférés nem lehetséges, hogy a korlátozott fájlok nem tölthetők le megfelelő hozzáférés nélkül, és hogy nincs bejelentkezési lehetőség, ha rossz jelszót vagy felhasználónevet adsz meg. Végül pedig teszteld az SSL biztonági funkciót.

Összegezve, ahogy láthatod a webhely tesztelése nem gyerekjáték, hanem egy rendkívül összetett feladat. Amennyiben segítségre van szükséged, bátran keress minket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2019. január 16.

A legtöbb kisvállalkozás nem fordít elég időt arra, hogy weboldalát a keresőmotorok igényeihez igazítva adjon esélyt magának a nagyobb látogatottságra. Jól megválasztott kulcsszavakkal pedig az olyan keresők, mint a Google az egyik leginkább effektív marketing-alternatívának bizonyulnak. Miért olyan fontos, hogy a te céged is megfelelő hangsúlyt fektessen a keresőoptimalizálásra?

2019. szeptember 10.

Új honlap tervezése során sokan kizárólag az arculatra koncentrálnak, és megfeledkeznek a háttérben dolgozó adatok megfelelő védelemről. Az online világ azonban nem játszótér, és az adatbiztonság kérdése napjainkra fontosabbá vált, mint korábban valaha. De hogyan védhetjük meg hatékonyan oldalunkat a rosszindulatú támadásoktól és adathalászati kísérletektől?

Népszerű bejegyzések