Utolsó frissítés: Szerző:

Webdesign újratöltve: örökzöld best bractice-ek honlaptervezéshez

Annak ellenére, hogy a webdesign nagy mértékben befolyásolja, hogy a látogató meddig marad egy adott honlapon, még mindig sokan hajlamosak legyinteni rá a honlaptervezés során. Pedig már csak a konverziók sikeraránya miatt sem mindegy, hogy milyen gyorsan fordulnak vissza a látogatók a weboldalról. Vagy mennyire érzik kényelmesen ott magukat, milyen gyorsan találják meg a keresett információt.

Ha nem jó a webdesign, az az értékesítésen és az ügyfélszerzésen is meglátszik. A kérdés éppen ezért az, hogy mik azok örökzöld best practice-ek, amiket érdemes figyelembe venni a webdesign tervezése során.

5 webdesign best practice, hogy mindent kihozz a honlapodból

1. Használd következetesen a design elemeket

Nézzük meg bármelyik professzionálisan felépített weboldalt; az első dolog, ami feltűnhet, hogy mindegyik konzisztensen ugyanazokat a betűtípusokat, színeket, logókat és stílusokat használja minden egyes aloldalon.

Ennek a következetességnek jó oka van. Az egyforma vizuális elemek használata felismerhető és koherens márkaidentitást eredményez. Sőt, időt takaríthat meg a honlapkészítés során is, mivel nem kell minden egyes aloldalon azon gondolkodni, hogy milyen betűtípus vagy design legyen rajta.

Az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz, ha minden oldalon más például a tipográfia, a logó, vagy más színpalettával dolgozol. Ezzel csak összezavarjuk a látogatót. A letisztult design és a következetesen használt állandó designelemek viszont segíteni fogják a tájékozódásban, miközben erősítik és felismerhetővé teszik a márkát.

2. Priorizáljuk a tartalmakat a vizuális hierarchia kialakításával

A vizuális hierarchia a weboldal tartalmának rangsorolása és megjelenítésének módja a dizájn segítségével. Akkor hatékony a vizuális hierarchia, ha:

  • a legfontosabb elemek a legszembetűnőbb helyeken/designnal jelennek meg,
  • a tartalom logikus sorrendben szerepel a honlapon, amelyen a látogatók könnyen navigálhatnak.

Az optimalizált vizuális hierarchia létrehozása bonyolult lehet. A profi webdesignerek az egyes elemek méretét, színét, kontrasztját és térközét használják arra, hogy a látogató figyelmét az oldalon keresztül egy meghatározott pontra irányítsák.

3. Térköz, térköz, white space

A webdesign egyik kulcsfontosságú eleme az elrendezés, konkrétabban az, hogy mennyi teret hagyunk a szöveg és egyéb vizuális, illetve design elemek érvényesülésének. A térköz helyes beállítása biztosítja például azt, hogy a szöveg egyértelmű, a tartalom pedig rendezett legyen, és a látogatók az oldal legfontosabb részeire összpontosíthassanak.

Maga a white space az egyes oldalelemek közötti üresen hagyott tér, se szöveg, se logó, se kép nem kerül rá. Ennek ellenére ennek a térnek funkciója van, arra használhatjuk, hogy a látogatók könnyen feldolgozhassák a weboldal tartalmát. Emellett a white space javítja az olvashatóságot is.

4. Legyen keresősáv

A keresősáv megkönnyíti a látogatók számára, hogy konkrét tartalmat egyszerűen és könnyen megtaláljanak a weboldaladon. Hasznos, ha a honlapodon sok olyan oldal vagy például blogcikk található, amelyek nem érhetők el könnyen a menük egyszeri átkattintásával. Ez egy igazi kényelmi és praktikus funkció, mégis sok weboldal tulajdonos feleslegesnek tartja.

5. A CTA-k kiemelése

Egy profi weboldal minden aloldalának célja van. És bár a vizuális hierarchia és a navigációs útvonalak kialakítása nagy szerepet játszik abban, hogy a látogatók a célnak megfelelően viselkedjenek, de a cselekvésre ösztönzés (CTA) segítségével győzheted meg őket a következő lépés megtételéről.

Ezek tehetik hatékonnyá a CTA-struktúrát:

  • a gomb elhelyezése a forró pontokon (látványos helyeken);
  • kontrasztos színek használata a figyelemfelkeltés miatt;
  • több CTA használata (az oldal hosszától függően max. 2–4 db);
  • egyértelmű, cselekvésre ösztönző szöveg;
  • ha szükséges, különböző CTA-k használata az egyes aloldalakon.

Bár ez az 5 tanács előkelő helyet foglal el a legfontosabb webdesign best practice-ek között, természetesen vannak még más praktikák is. A fentebb már említett navigációs útvonalak értő kialakítása és a weboldal SEO optimalizálása is ilyen, akár egyedi honlap készítése, akár egy dobozos megoldás mellett döntesz. A lényeg az, hogy a webdesign esetén mindig kövesd azokat az örökzöld megoldásokat, amelyek sikeressé fogják tenni a honlapodat.

De miért is fontos a webdesign? Mert maximum 15 másodperced van!

Tudod, mennyi időbe telik, amíg az emberek eldöntik, hogy a weboldaladon maradnak-e vagy inkább máshova kattintanak? Valószínűleg kevesebb időre van szükségük hozzá, mint amennyi ahhoz kellene, hogy elolvassák egy cikk címét és az első mondat.

Mindent összevetve, a látogatóknak átlagosan 5–15 másodpercbe telik, amíg meghozzák a döntést a maradásról vagy a távozásról. Ahhoz, hogy ezt a keretet növelni tudd és sikeresen becsatornázd az értékesítési folyamataidba a látogatót, többek között a webdesign bevált gyakorlatainak követése fog segíteni.

Ha jobban belegondolsz, a webdesign felelős az első benyomásért, ami a potenciális érdeklődőt éri a honlapon. Emiatt a webdesign lesz az a szegmens, amely meggyőzi az embereket arról, hogy maradjanak ott, ahol vannak. Vagy éppen ellenkezőleg.

 

Címkék

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott bejegyzések

2023. december 01.

A hírlevél csillaga nem áldozott le! Továbbra is ez az egyik legnépszerűbb és leghatásosabb online marketing eszköz, ezért, ha szeretnéd bevételeidet növelni, élj a hírlevelek adta a lehetőséggel! Ha még nem tudod, hogyan kell egy ilyet megírni és miről is szóljon egy-egy e-mail, olvasd el hasznos tanácsainkat, melyeket a profi cégek útmutatásaiból állítottunk össze.

2024. május 27.

A fogyatékkal élő felhasználók számára könnyítést jelent, ha akadálymentes a weboldal, amelyet böngésznek. Azonban nemcsak nekik, hanem például sok esetben az idősebbeknek is hasznos, ha a honlapot úgy építjük fel, hogy annak tartalmához ők is hozzáférjenek. Ehhez mutatunk most hasznos eszközöket, tippeket.

Népszerű bejegyzések